Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Završni susret župnika i župnih vikara Katedralnog dekanata

Split (IKA)

U srijedu 30. listopada, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, organiziran je završni susret sa svećenicima Katedralnog dekanata čije je župe početkom ovogodišnje korizme u svojim pastirskim pohodima posjetio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić sa svojim suradnicima. Na današnjem završnom susretu okupilo se 16 župnika i župnih vikara.

Katedralni dekanat na čelu s dekanom don Tomislavom Ćubelićem, župnikom katedrale, obuhvaća 12 župa: Katedrala, Dobri, Kman, Lučac, Manuš, Meje, Pojišan, Poljud, Spinut, Sukoišan, Škrape i Veli Varoš u kojima prema procjeni župnika živi oko 60.000 vjernika. U pastoralu djeluje 12 župnika i devet župnih vikara. Sedam župa vode redovnici, a pet župa vode dijecezanski svećenici.

Nadbiskup je pozdravio sve nazočne pastoralne djelatnike zahvalivši im na odazivu i njihovom zauzetom djelovanju u župnim zajednicama. Izrazio je svoju radost što su njegovi susreti sa župljanima pojedinih župa bili srdačni i dobro posjećeni.

Nakon toga je pastoralni vikar dr. Nediljko Ante Ančić ukratko sažeo svoje dojmove s vizitacija u kojima je sudjelovao zajedno s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem. Istaknuo je, između ostalog, da u svim župama dekanata broj vjernika i stanovnika stagnira ili se smanjuje. Naveo je pitanja krštenja i vjenčanja o kojima treba zajednički raspraviti. U pet župa užeg gradskog središta (Katedrala, Gospa od Zdravlja, Sv. Frane, Sv. Dominik i Poljud) podijeli se više od dvije trećine sakramenata krštenja djeci i sakramenata ženidbe parovima koji nisu iz tih župa. Spomenuo je i poteškoće organiziranja župnog vjeronauka za uzraste od četvrtog do osmog razreda. Ocijenio je i kako župnici izvršavaju svoje obveze prema ordinarijatu, naglasivši važnost osnivanja i potvrđivanja Župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća u onim župama u kojima navedeno nije učinjeno.

Zatim su župnici, počevši od dekana don Tomislava Ćubelića, podnijeli izvještaj o pastoralnom radu u svojim župama, o suradnicima koji im pomažu, o različitim aktivnostima katehizacije vjernika i raznih uzrasta, o specifičnostima svoje župe i o poteškoćama s kojima se susreću. Najveći su problemi u onim župama u kojima još nema prikladnog župnog ni bogoštovnog prostora. Na kraju se nazočnima obratio i generalni vikar mons. Miroslav Vidović ukazujući na neka praktična pitanja i skora događanja u našoj Nadbiskupiji.

Susret je završen zajedničkim ručkom.