Budi dio naše mreže
Izbornik

Splitski isusovci proslavili blagdan Gospe Lurdske

Split (IKA)

U crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu kod splitskih isusovaca svečano se slavi blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika.

Na sam blagdan, 11. veljače, od ranoga jutra pristizali su vjernici sa svih strana Splita i okolice kako bi slavili misu i preporučili se Mariji. Prijepodne su se svakog sata slavile mise nakon kojih je slijedio blagoslov bolesnika. Od podneva je u crkvi bio izložen Presveti Oltarski Sakrament na klanjanje. Činom blagoslova završen je molitveni dio programa.

Poslijepodnevno svečano misno slavlje i procesiju sa svijećama predvodio je mladomisnik o. Stanko Perica SJ. U homiliji je govorio o tri dimenzije Gospina ukazanja u Lurdu. Prva je mjesto ukazanja, špilja. Primijetio je da kako se Bog i Marija uvijek ukazuju na samotnim mjestima te naglasio važnost samoće i izolacije kako bi se pronašlo vrijeme za sebe i svoga Boga. Druga dimenzija je zajedništvo. Marija je zamolila da se na mjestu ukazanja izgradi bazilika i da se odvijaju procesije, čime je htjela izgraditi zajednicu jer nitko ne može sam živjeti svoju vjeru. Treća dimenzija je osluškivati unutarnji poticaj, kao što je Bernardica bila pozvana otići u špilju unatoč zaprekama. Istaknuo je „da i mi možemo osjetiti poticaj Duha Svetoga, samo trebamo imati čisto i otvoreno srce“. „Molimo večeras Gospu da izgradi mali Lurd u našem srcu, da i mi naučimo biti zajedno, primati vjeru od drugih i ražariti vjeru u drugima. Budimo ljubazni jedni prema drugima i izgrađujmo se međusobno, a posebno posvetimo svoje vrijeme onima koji su bolesni i potrebni naše brige, njege i molitava“, potaknuo je o. Perica.

Priprava za blagdan, koji se posebno slavi u crkvi Srca Isusova zbog pokrajnjeg oltara koji je nalik na lurdsku pećinu u kojoj se Bernardici ukazala Marija kao ‘Bezgrešno začeće’, bila je od 7. do 9. veljače, a predvodili su je don Tomislav Ćubelić te mladomisnici o. Bojan Bijelić, SJ i o. Petar Klarić, SJ koji su po završetku misa dijelili mladomisničke blagoslove.