Budi dio naše mreže
Izbornik

Splitsko-makarski nadbiskup Barišić na svečanosti u prigodi Dana grada Splita

Split (IKA)

Budući da se na svetkovinu sv. Dujma slavi i Dan grada Splita, u četvrtak 6. svibnja u splitskom HNK-u, održana je prigodna svečanost, na kojoj je, uz različite programe, pozdrave i dodjelu nagrada, uputio svoj pozdrav i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

„Dimenzije Dujmova čašćenja prostorno su velike i međusobno se povezuju, međutim okolnosti i mjere zbog trenutnog koronavirusa, udaljuju nas i ograničavaju. Uza svu fizičku ograničenost, proslava našega Zaštitnika sve nas, u našoj različitosti i u ovim okolnostima, okuplja i duhovno još snažnije povezuje. Pandemija koronavirusa otklanja pozornice i vanjske manifestacije raznovrsnog programa u čast svetoga Dujma, ali istovremeno nas usmjerava i približava onomu kojega nikakve mjere nisu mogle slomiti niti udaljiti od vjernosti Kristu Gospodinu kao ni od ljubavi prema bratu čovjeku”, započeo je govor nadbiskup Barišić, Dujmov 107. nasljednik, pozdravivši u svoje ime i u ime nazočnoga splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutleše sve nazočne predstavnike Grada i Županije, predsjednika Republike Hrvatske, izaslanike Predsjednika Hrvatskog Sabora i Predsjednika Vlade RH, predstavnike društveno-političkih ustanova na državnoj i lokalnoj razini, sve Splićanke i Splićane, kao i sve goste Grada, osobito laureate ovogodišnjih nagrada.

Podsjetio je da su posebne okolnosti znale pratile proslavu sv. Dujma i u prošlim naraštajima poput 1784. kada je kuga pokosila 1060 Splićana. „Splićani su i tada slavili i utjecali se svome svetom Zaštitniku koji je s njima dijelio sve radosti i žalosti, poraze i pobjede, zdravlje i bolesti. Dok je sveti Dujam naša trajnost, identitet, zaštita i sigurnost, okolnosti kuge, gladi, rata, potresa, Covida-19 su prolazne. On, koji nije sebe štedio ni uzmicao pred opasnostima ugroza, u našoj pandemiji koronavirusa može nam reći: ‘Budite odgovorni! Štiteći sebe, štitite zdravlje svojih bližnjih!’ Ovaj razumni savjet izraz je medicine i vjere, ljudske solidarnosti i kršćanske ljubavi“.

Nadbiskup Barišić je naglasio da „Dujmov savjet zahvaća i nadilazi samu dimenziju prolaznog virusa i odnosi se na sve dugotrajne i kronične, ali ipak izlječive viruse kako u životu tako i u našem društvu. Na neke od njih u svoje vrijeme upozoravao je i splitski Statut nudeći također ljekovito protuvirusno cjepivo. Naime, Statut upozorava sve komunalne službenike da svakih 15 dana barem jedanput pročitaju i prisjete se statutarne odredbe: ‘Prisežem na sveto Božje Evanđelje da ću tijekom tri sljedeća mjeseca ili za duže ili kraće vrijeme, dok budem bio savjetnik splitske Komune, raditi i služiti u dobroj vjeri bez prijevare u svojoj savjetničkoj službi i neću prijatelju pomagati ni neprijatelju škoditi, niti prijevarom otezati s nečijeg prava. Neću primati dar ili poklon ni izravno ni neizravno od onoga koji bude preda mnom imao neki spor’“.

Na temelju Statuta grada Splita – Evanđelja Božjega – prisezao je Gradonačelnik i svi drugi važniji službenici. Ako se zaboravi i zamjeni ovaj čvrsti i trajni temelj Statuta i svih naših uloga, nastavio je nadbiskup, „u opasnosti smo prenošenja i mutacije starih virusa u različite nove sojeve. Jedan takav virus jest virus lažnih obećanja koji može poprimiti pandemijske razmjere.“

Naglasio je da nisu sva obećanja zloćudna. „Zdrava i realna obećanja uključuju odgovornost, ustrajnost, poštenje, suradnju i zajedništvo. Virus lažnih obećanja zamagljuje pogled, zavodi građane, vrti nas u krugu, zadržava nas na mjestu i ne nalazi iskorak puta. Zato, oprez s obećanjima, jer Hrvatska ne bi smjela postati iseljenička nego obećana zemlja. Nije dobro ako izgubimo povjerenje u ljude i institucije zbog lažnih i nerealnih obećanja, kao i vjeru u moguća i realna obećanja. I sam, već više od 20 godina, obećavam vjernicima župa Špinut i Blatine-Škrape da će izići iz barake i dobiti svoju toliku potrebnu župnu crkvu i pastoralni centar. Ali ne ide. Uvijek se pojave neke nepotrebne komplikacije koje odgađaju ostvarenje. Bojim se da ću i otići, a obećanje neću ispuniti“.

Na kraju svoga govora nadbiskup se obratio ovogodišnjim laureatima čestitavši im što su u duhu svetoga Dujma svoja obećanja pretvorili u djela te zavrijedili da ih se uvaži i nagradi. „Sveti Dujam, koji je bio vjeran svojim obećanjima, Bogu i bližnjima, neka nama svima pomogne da budemo postojani i odgovorni u svojim obećanjima, ne samo riječima nego i djelima te da u konačnici budemo dostojni dionici Kristovih obećanja!“, kazao je mons. Barišić zaželjevši svima na dobro došlu Sudamju.

Uz prigodni program i govore na kraju svečanosti dodijeljene su nagrade. Posthumno su nagradu za životno djelo dobili: glumica Zoja Odak (za jedinstvenu energiju, snažan i autentičan glumački izraz čime je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj i splitskoj kazališnoj sceni) te novinar i književnik Miljenko Smoje (za izuzetan doprinos gradu Splitu kao kroničaru dalmatinske svakodnevnice i života običnih malih ljudi). Nagrada za životno djelo u rukama je i humanitarke i osnivačice Udruge „Most“ Đordane Barbarić (za razvoj volonterizma, socijalni i humanitarni rad te zaštitu i promicanje ljudskih prava posebice ranjivih skupina građana), dok je osobna nagrada za prošlu godinu pripala ravnatelju splitskog KBC-a prof. dr. Juliju Meštroviću (za poseban doprinos izgradnji, organizaciji i financiranju sustava za prihvat i liječenje oboljelih od Covida-19, stalnu brigu o pacijentima i zdravstvenim djelatnicima, te poduzete napore usmjerene nastavku funkcioniranja ostalih dijelova zdravstvenog sustava Grada).

Skupne nagrade dobili su: Udruga branitelja veterana Vojne policije 72. bojne (za niz aktivnosti u očuvanju i promicanju vrijednosti i istine o Domovinskom ratu, te za humani i društveni angažman), Športsko društvo Jadran (za ostvarene rezultate i doprinos športskom  životu grada Splita), Respiratorno intezivistički centar Kliničkog bolničkog centra Split (za izuzetan napor i nesebično davanje u organizaciji, skrbi i liječenju najtežih bolesnika oboljelih od COVID-19) i ženska klapa „Ventula“ (za organizaciju i održavanje prve smotre klapa u Splitu „Spli`ski klaparel“ u 2020.).

Medalje Grada Splita dobili su: rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić za izvanredan doprinos u području medicine i razvoja Sveučilišta u Splitu, Kristijan Sindik za humanitarni angažman i sportsko-turističku promidžbu Grada te Radio Dalmacija za 25 godina rada.