Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen maestra Kranjčevića u Križevcima

Križevci (IKA)

Misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Ane u Križevcima uz pratnju HPD-a "Kalnik" i križevačkoga Katedralnog zbora Križevčani su se 1. srpnja oprostili od maestra Vladimira Kranjčevića.

Misa za počasnog građanina Križevaca, vrhunskog dirigenta, pijanista i glazbenog pedagoga, koji je dio svojeg života proveo i u Križevcima, koji je preminuo 9. veljače ove godine, slavljena je na inicijativu Ivanke Konfic, dugogodišnje ravnateljice Glazbene škole Alberta Štrige Križevci i glazbene pedagoginje.

Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” i Katedralni zbor grkokatoličke katedrale Križevci, čiji je maestro bio počasni član, pjevao je djela obilježena njegovim šezdestogodišnjim radom, a pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića.

Misu je predvodio župnik preč. Stjepan Soviček, koji je istaknuo kako je maestro Kranjčević ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i umjetničkom životu Križevaca, a osobito na mnoge glazbenike kojima je bio uzor. Koncelebrirao je vlč. Antun Faltak, objavljeno je na mrežnim stranicama prigorski.hr.

Zbor je izveo skladbe Stevana Mokranjca iz Liturgije sv. Ivana Zlatoustog “Tebe pojem”, Franza Schuberta “Klanjam Ti se smjerno”, Krste Odaka “Svrši stopi moje” i Sergeja Rahmanjinova iz Svenoćnog bdjenja  “Bogorodice Djevo radujsja”.