Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na biskupa Bogovića na Uskrsni ponedjeljak u Slunju

Slunj (IKA)

Slunjani su se na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, spomenuli svoga blagopokojnog sumještanina, prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

Biskup Bogović je na drugi dan Vazma sve od uspostave Gospićko-senjske biskupije 2000. godine na Uskrsni ponedjeljak pohodio svoje rodno mjesto i predslavio misu.

Stoga spomen na njega i na tu tradiciju, Slunjani i dalje čuvaju. U župnoj crkvi misu je predslavio domaći župnik i slunjski dekan mons. Mile Pecić. Slika biskupa Bogovića postavljena je pored oltara. U slavlju su sudjelovali i planinara iz HPD-a „Gora“ iz Zagreba pod vodstvom Josipa Lukinića, među kojima i obitelji s djecom, koji su predvodili pjevanje.

Stoga je slunjska crkva bila ispunjena kao rijetko kad.

Mons. Pecić u homiliji je poručio da „Bog ne ispunjava naše ponekad lude želje, on nije naš sluga već ima svoje planove, a najveći je bio s uskrsnućem svoga sina. Nisu to odmah shvatili ni njegovi učenici dok nisu bili ojačani snagom Duha Svetoga. Uskrsnuće je bio najveći događaj i promjena u ljudskoj povijesti. Uskrsli Krist je svojim uskrsnućem promijenio i Mariju kao i učenike, a svi mi snagom vjere dotičemo uskrslog Gospodina. Sv. Pavao je istaknuo da je uskrsli Krist ključ svega. On daje smisao našem hodu, križevima i patnjama. Kristovo uskrsnuće dalo je novu dimenziju ljudskoj povijesti a u svjetlu njegova 8skrsnuća najviše sagledavamo i vlastite križeve. Uskrs ne sagledavajmo samo kroz stol i uskrsnu trpezu već i kroz kontakt uskrsloga s Marijom Magdalenom i učenicima“, zaključio je mons. Pecić.

Na koncu mise goste je upoznao s poviješću slunjskog kraja i župne crkve te progonstva prije 30 godina koje je uz sve patnje donijelo i brojne plodove.