Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na bl. Julu Ivanišević i bl. Drinske mučenice

Staro Petrovo Selo (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, rodnoj župi bl. Jule Ivanišević, jedne od Drinskih mučenica, u utorak 15. prosinca zaključena je višetjedna pobožnost blaženici.

Počela je, kao i svake godine, 25. studenoga, na dan rođenja sestre Jule, a završila na dan mučeničke smrti s. Jule i još četiri susestre, sve članice Družbe Kćeri Božje ljubavi. Pobožnost se ove godine odvijala u skladu s epidemiološkim mjerama i uz ograničen broj vjernika, ali su župljani molili i kod svojih kuća zagovor blaženica.

Zaključna pobožnost, koju je vodio vjeroučitelj Tomislav Ivanišević u staropetrovoselskoj župnoj crkvi, počela je križnim putem i Litanijama Drinskih mučenica. Slijedila je misa koju je slavio župnik Ivan Nikolić.

U homiliji je, među ostalim, naglasio kako su se sestre spasile skokom kroz prozor vojarne, a trebale su biti dragocjen plijen u kandžama đavolskim i one su toga bile svjesne. Nije sestra Jula, poglavarica, imala vremena razgovarati sa sestrama i pokušati izbjeći ono što je stajalo pred njima. One nisu željele okaljati svoju čast. Shvatile su da je ovo prilika za biti čisti prinos Gospodinu, čista neokaljana žrtva koja se Bogu predaje. Zavapile su: „Isuse, spasi nas!“ Sve svoje pouzdanje stavile su u Boga. Tu je njihova vjera bila na vrhuncu i pokazala se kao najveća snaga koju su nosile. Hladna Drina postala je njihov grob. Ne može se na grobove Drinskih mučenica, kao na sve druge, odnijeti cvijeće i upaliti svijeće, ali od svega je najvažnija čovjekova duša. Zato je Isus i rekao: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti“.

Danas ih gledamo, molimo njihov zagovor, ali to gledanje obvezuje nas na nasljedovanje Drinskih mučenica. Možda nećemo, kao one, morati bježati pred nasilnicima i pred nožem te skakati kroz prozor, ali bez obzira na okolnosti i prilike, motiv za ljubav prema Bogu uvijek je isti: domoći se njegova Kraljevstva i spasiti svoju dušu, rekao je, među ostalim vlč. Nikolić.

Uz malobrojne vjernike, u skladu s epidemiološkim mjerama, na misi su bile su nazočne članice Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Župe sv. Nikole biskupa i iz Pleternice.

U Godinjaku, filijali staropetrovoselske župe i rodnom selu sestre Jule, prije mjesec dana osnovana je udruge „Blažena sestra Jula Ivanišević“ Godinjak. U programu rada su i aktivnosti na promicanju pobožnosti Drinskim mučenicama, posebno blaženici sestri Juli. Čim okolnosti to dopuste, počet će prve aktivnosti.