Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na pokojnog šibenskog biskupa fra Srećka Badurinu u župi sv. Franje Asiškog u Rijeci

Rijeka (IKA)

Na blagdan Rana sv. Franje Asiškog svake godine u župi sv. Franje Asiškog u Rijeci na Pehlinu slavi se obljetnica smrti fra Srećka Badurine TOR, šibenskog biskupa. Fra Srećko Badurina bio je utemeljitelj samostana Franjevca trećoredaca na Pehlinu i prvi gvardijan toga samostana.

On je predavao moralnu teologiju na Visokoj teološkoj školi u Rijeci. I dan danas mnogi se živući svećenici rado sjećaju toga omiljenog profesora. Isto tako i mnoge redovničke muške i ženske zajednice sjećaju se fra Srećka kao voditelja duhovnih vježbi. U svima je on ostavio crtu uzornog redovnika, evanđeoskog sina sv. Franje, zauzetog svećenika i pastira. Mnogi njegovi studenti i danas govore o njegovoj blagosti, smirenosti i razboritosti.

Euharistijsko slavlje ove godine predvodio je i prigodnu homiliju izrekao fra Zlatko Šafarić, franjevac kapucin, duhovni asistent Trećeg svjetovnog reda sv. Franje, ispovjednik i duhovnik u župi i samostanu Gospe Lurdske na Žabici- Rijeka. U svojoj propovijedi fra Zlatko je opisao lik sv. Franje kojega je usporedio sa osobnošću fra Srećka Badurine.

“Kao sv. Franjo, fra Srećko je bio sklon meditaciji i sanjao o mirnoj molitvi u tišini samostana, ali Bog ga je htio za biskupsku službu. To osjetljivo područje njegove službe u Šibenskoj biskupiji u doba rata zahtijevalo je mnogo mudrosti, razboritosti i strpljivosti. Upravo sve je to fra Srećko imao. Njegovi govori, razgovori, putovanja, posjeti, pisma, pozivi i poticaji bili su prožeti duhom evanđelja i pravednoga mira”, istakao je fra Zlatko u svojoj propovijedi.

Na kraju homilije, fra Zlatko je ovako zaključio: “Iz Luna je došao, uzor vjernik, odličan franjevac trećoredac, zauzeti svećenik, omiljeni profesor i biskup dobri pastir fra Srećko”!

U euharistijskoj koncelebraciji, uz fra Zlatka, suslavili su fra Ante Badurina, brat pokojnog fra Srećka, braća trećoredci iz samostana na Krku i Ogulinu i Pehlinu, te vlč. Kristijan Zeba, dekan Kastavskog dekanata, župnik sa Viškova vlč. Ivan Nikolić i župnik Marija Pomoćnice don Tunjo Blažević, salezijanac.

Nakon blagoslova, s. Dobroslava Mlakić, časna majka sestara Presvetoga Srca Isusova, franjevka trećoredica opisala je lik službenice s. Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice ove franjevačke redovničke zajednice, za koju se vodi biskupijski postupak za proglašenje svetome. Kao zavjetovana svjetovna trećoredica s. Marija Krucifiksa poznata kao “riječka majka” te uzorna kći sv. Franje djelovala je u nekoliko biskupija osnivajući zavode za siromašnu i nezbrinutu djecu. Najradosnija vijest u postupku za kanonizaciju ove trećoredice jest prepoznavanje (recognistio) njezinih zemnih ostataka koje će se dostojanstveno 29. rujna ove godine položiti u kameni sarkofag u predvorju kuće matice u Rijeci. Spomen ovoga slavlja završilo je skromnim agapama u predvorju samostana.