Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen-ploča i molitva za ubijene Bošnjačane

Bošnjaci (IKA)

U kapelici prošteništa Drage Gospe Bošnjačke u utorak 13. travnja otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča ubijenim civilima i vojnicima nastradalim po ulasku jedinica Jugoslavenske armije u Bošnjake 13. travnja 1945.

Pod pokroviteljstvom Općine i Župe Bošnjaci postavljena je o 75. odnosno 76. obljetnici pogibije, budući da je prošlogodišnje zatvaranje zbog pandemije odgodilo njezino predstavljanje javnosti.

Događaj je okupio nekolicinu vjernika, a započeo je obraćanjem savjetnika načelnika Općine Bošnjaci za kulturu koji je naglasio kako su žrtve konačno dobile odgovarajuće spomen-obilježje smješteno u sakralni prostor, koji je u bliskoj povezanosti sa spomenutim događajem. Nazočnima se potom obratio umirovljeni nastavnik Mirko Šarčević koji je bio svjedokom pronalazaka i posljednjih ispraćaja pojedinih žrtava, podsjećajući skup da za zločin nad 27 Bošnjačana nitko nije odgovarao.

Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić najavljujući kako će u svibnju žrtve Domovinskoga i drugih ratova 20. stoljeća također dobiti vlastito obilježje prigodom otvorenja novoga općinskog trga. Na koncu je spomen-ploču blagoslovio đakon Robert Erk, koji je okupljene pozvao na zajedničku molitvu.