Budi dio naše mreže
Izbornik

Obred blagoslova grla na blagdan sv. Blaža

Zagreb (IKA/TU)

U povodu proslave blagdana sv. Blaža (sv. Vlaha), 3. veljače donosimo dva oblika obreda blagoslova grla, objavljena na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

U homiliji od 5. veljače 1984. u Dubrovniku, kardinal Franjo Kuharić naglasio je da „štovanjem sv. Vlaha, biskupa i mučenika… neprestano se učvršćuje i prenosi vjera kao svijetla i draga baština koja se nosi kroz vjekove, koja se ne čuva samo u Dubrovniku nego i u povijesti hrvatskoga naroda više od trinaest stoljeća. Ovim slavljem potvrđuje se naše katoličko zajedništvo i povezanost zemaljske Crkve s nebeskom Crkvom. Ovo slavlje također potvrđuje našu povezanost s onim kome Isus reče: Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati (Mt 16, 18). Tako sv. Vlaho kao biskup i mučenik povezuje i s Petrom i s Petrovim nasljednicima…“ (Svetkovina svetog Vlaha, SVNZ, 2/1984, str. 64 – 65).

Uz taj blagdan veže se i blagoslov grla, a Red blagoslova donosi dva oblika blagoslova koji se mogu preuzeti u PDF obliku na stranici Zagrebačke nadbiskupije.

liturgičar mr. sc. vlč. Tomislav Hačko