Budi dio naše mreže
Izbornik

Sprovod poručnika Luke Jagatića

Rakovec (IKA)

Na mjesnom groblju u Rakovcu, uz visoke vojne počasti, 13. svibnja ispraćen je na posljednje počivalište poručnik Luka Jagatić. Pripadnik Hrvatske vojske i polaznik letačke selekcijske obuke poginuo je u tragičnoj nesreći vojnog školskog zrakoplova Zlin u četvrtak, 7. svibnja kod Biljana Donjih, nedaleko od Zadra.

Sprovodne obrede predvodio je vojni biskup Jure Bogdan. S njime su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, župnik Župe sv. Jurja mučenika u Rakovcu don Darko Rogina, đakon Vojnog ordinarijata don Mate Mihaljević i drugi vojni kapelani i svećenici, izvijestio je Vojni ordinarijat.

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i kolege, pokojnog Luku su ispratili izaslanici predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić i Dragan Lozančić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane na odlasku Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, djelatnici MORH-a i pripadnici Hrvatske vojske te predstavnici lokalnih vlasti. Tijekom obreda prigodne pjesme izvela je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Biskup Bogdan je izrazio sućut obitelji zbog iznenadne smrti pokojnog Luke te je prenio izraze sućuti i molitve bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka i umirovljenog vojnog biskupa Jurja Jezerinca.

U propovijedi je istaknuo riječi iz starozavjetne Knjige Mudrosti koje u ovim trenutcima tihih vapaja i molitava u suzama pružaju nadu i utjehu: „Pravednik ako i umre prijevremeno, naći će mir. Jer duljina dana ne čini starost časnom, niti se ona mjeri brojem godina“ (Mudr 4, 7-8) te rekao: „Naš se dragi Luka s velikim zanosom i ljubavi prema Domovini požrtvovno obučavao za hrvatskoga pilota. Iako nije dočekao ostvarenje životnoga sna, zablistao je kao sjajna zvijezda na hrvatskome nebu, ostavivši duboki trag. Spomen na njega ostat će trajno u mnogim naraštajima“.

„Ljubav ne prestaje i ne umire. Ona sve mijenja i preoblikuje, nalazi put iz zaborava. Ne umire ljubav naših dragih. Ne može je ograničiti vrijeme ni trajanje. Ljubav pobjeđuje i smrt koja nas satire i razara u našoj ljudskosti i krhkosti. Vječna je i neprolazna jer je od vječnosti i Vječnoga, Boga koji je sama Ljubav“, nastavio je biskup Bogdan te zaključio: „Bog nam je utočište i snaga u nevoljama, čvrsta utvrda u koju se pouzdajemo i komu, vjerujući u Njega, povjeravamo život. Predao je svojega Sina za naše spasenje, da u Njemu imamo život: ‘Da to je volja Oca mojega, da tko god vidi Sina i vjeruje u Njega, ima život vječni, i ja da ga uskrisim u posljednji dan’ (Iv 6, 40). Molimo da po svojoj vjeri naš pokojni Luka i po velikome smilovanju i dobroti Božjoj u Njemu nađe vječni mir i spasenje, u zajedništvu sa svima svetima“.

Uime svih kolega, posljednji pozdrav Luki uputio je učenik letač Bruno Bulum: „Želimo ti mirno plavo hrvatsko nebo koje si toliko volio. Leti sada beskrajnim prostranstvima i pazi na nas. Čuvaj nas sve i brini se za nas kao što si to činio i ovdje“.

Nakon sprovoda, biskup Bogdan je služio misu za dušu pokojnog Luke u župnoj crkvi Ssv. Jurja mučenika u Rakovcu.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Bio je raspoređen na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Od rujna 2019. bio je na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na zrakoplovu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine. Kao i njegov poginuli kolega, natporučnik Novković, poručnik Jagatić bio je zaljubljenik u letenje koji je svoje težnje usmjerio prema svladavanju pilotskih vještina.

Ključne riječi:
Luka Jagatić sprovod