Budi dio naše mreže
Izbornik

Središnje euharistijsko slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH“

Zagreb (IKA)

U samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u naselju Petrićevac u Banjoj Luci na treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka, u 10 sati slavit će se središnje euharistijsko slavlje akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.

Misu, u izravnom prijenosu HTV i RTV Herceg Bosne, predvodi predsjednik Caritasa Banjolučke biskupije banjolučki biskup Franjo Komarica, a propovijeda predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš.

Očekuje se dolazak i ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline, ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan don Željka Majića, a sudjelovat će i ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić, domaći župnik i drugi pristigli svećenici. Euharistijsko slavlje će na Petrićevcu okupiti i djelatnike svih Caritasa u Bosni i Hercegovini.

To je euharistijsko slavlje vrhunac Tjedna solidarnosti koji Crkva u Republici Hrvatskoj, kroz akciju koju je povjerila Hrvatskom Caritasu, od godine 2007. organizira i provodi u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine s ciljem duhovnog povezivanja i pomoći najpotrebnijima i najugroženijima kroz strukturalnu i projektnu pomoć Caritasu Bosne i Hercegovine, Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije, Caritasu biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Caritasu biskupije Banja Luka.

Tijekom ovogodišnje akcije diljem Republike Hrvatske zajedno se molilo i na razne načine preko Hrvatskog Caritasa darivalo za pomoć najpotrebnijima u Bosni i Hercegovini kroz projekte Caritasa u Bosni i Hercegovini. Na nedavno održanom me XXIII. zajedničkom zasjedanju HBK i BK BiH predsjednici nacionalnih Caritasa izvijestili su o provedbi akcije Tjedna solidarnosti u 2020. godini te o projektima koji se financiraju iz sredstava prikupljenih tom akcijom. I tom prigodom biskupi su zahvalili „svim dobrim ljudima koji su se svojim darom uključili u taj način potpore onima koji unatoč brojnim izazovima nastoje opstati na prostorima Bosne i Hercegovine“.

U poruci za ovogodišnji Tjedan solidarnosti predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš istaknuo je između ostaloga: „Tjednom solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini želimo se podsjetiti na duhovnu povezanost s braćom i sestrama u zajedništvu Kristove Krvi (usp. 1 Kor 10, 16). Tijekom povijesti mnogo se svježe krvi prelilo preko granica naših domovina Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnoge su obitelji izgradile svoje ognjište u Hrvatskoj; brojni su svećenici, redovnici i redovnice iznikli u Bosni i Hercegovini poslani služiti u Hrvatskoj. I sada s druge strane granice teče svježa krv izražavajući kršćansko zajedništvo i svjedočeći vjeru, djelotvornu ljubavlju (usp. Gal 5, 6). S divljenjem i zahvalnošću promatramo kako Sarajevo, Mostar i Banja Luka sa svojim biskupijama povijaju rane obiteljima u Petrinji, Sisku, Glini i drugim mjestima pogođenima potresom“.

Biskup Radoš poručio je: „Pripadnici smo jednoga hrvatskog naroda, no još nas snažnije povezuje pripadnost Crkvi – Božjem narodu. Kristova Krv nije uzalud prolivena – odricanje u korist drugoga uvijek je plodno. Pozivam vas da u svojemu korizmenom hodu molitvom, postom i konkretnim djelima ljubavi obnovimo vezu s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini; tada će poput zore sinuti naša svjetlost i zdravlje Crkve i društva će cvasti“.

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija Argumenti 1. ožujka ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina rekao je da je u 14 godina provedbe te korizmene akcije prikupljeno gotovo 20 milijuna kuna, od kojih se financiralo oko 300 projekata – između ostalih za hospicij za stare, nemoćne i umiruće, za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama, za kućnu njegu starih i nemoćnih, pučke kuhinje, katoličke vrtiće, rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, ali i strukturama i ustanovama Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini koje te projekte omogućuju i provode.

U razgovoru za HKR i IKA-u 1. ožujka vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je da smisao Tjedna solidarnosti nije samo materijalna pomoć već je on važan i kao izraz molitvene blizine jednih prema drugima, „ohrabriti molitvom jedni druge kako bismo doživjeli da smo jedna vjernička zajednica“. Kardinal Puljić poručio je: „Ako išta u ovom vremenu treba, to je solidarnost koja čovjeku daje hrabrost da ne klone duhom, da ne posustane nositi križ, da ne padne u beznađe. Ta solidarnost hrabri ljude u nadi, posebno mi koji smo u BiH doživjeli da smo ne samo prepolovljeni, nego još više, da taj broj koji je ostao osjeti – Ne boj se, stado malo! Imamo zajednicu koja zajedno s nama solidarno nosi taj križ.“