Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijeda sv. Josipu u Karlovcu povezala dva svetišta

Karlovac (IKA)

Gvardijan i rektor Marijinog svetišta u Molvama fra Zdravko Tuba, OFMConv, predvodio je u srijedu 18. listopada misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, izvijestili su iz Svetišta.

Suslavio je rektor i župnik na Dubovcu mons. Antun Sente ml., koji je na početku misnog slavlja, pozdravljajući gosta iz Podravine, izrazio radost povezivanja dvaju hrvatskih svetišta.

U propovijedi je o. Tuba, između ostalog, rekao kako u svojem životu i svakodnevnici koju živimo želimo osjetiti sigurnost, imati nekoga pored sebe koji nas može razumjeti i koji nas poznaje. Takva sigurnost osobe daje nama poticaj da čvršće hodimo u svakodnevici i prolazimo kroz razne kušnje, iskušenja, trpljenja i muke. To je život čovjeka i upravo taj život koji svaki od nas kao kršćanin, kao katolik, živi u svijetu nije ništa novo, poručio je propovjednik.

Dodao je da je sve to Gospodin Isus Krist doživio na vlastitom tijelu u vlastitom hodu ispunjajući volju nebeskog Oca. Zato Isus Krist ima samilosti prema svakom čovjeku. Ima suosjećanja prema svome narodu. Nekako nam želi biti blizak u svakom trenutku života. To je ljepota naše vjere i hoda u vjeri. I zato danas, kada Crkva slavi blagdan svetog Luke, upravo po tom čovjeku može prepoznati kako valja slijediti stope Isusa Krista. Ovaj predivan mozaik koji stoji pred nama tako nam snažno približava to otajstvo našega spasenja. Utjelovljena Božja Riječ koja je bliska ljudskom srcu, koja donosi spasenje svakom čovjeku, postaje dio ljudske stvarnosti, istaknuo je o. Tuba.

Istaknuo je da je onaj koji je bio blizu Krista, koji ga je nosio u svom naručju, koji je podizao Sina Božjega bio sveti Josip. I upravo njegova blizina, osluškivanje ljubavi Božje, iako nam od njega nije ostala ni jedna zapisana riječ, jest veliko svjedočanstvo kako u poniznosti čovjek može prepoznavati ono što Bog želi činiti u životu čovjeka, naglasio je te dodao da je prije mise sudjelovao u molitvi i pobožnosti svetom Josipu.

Koliko predivnih i poticajnih misli što je brat Antun prenosio iz srca gledajući lik svetog Josipa. U njima otkrivamo kako se i mi možemo danas naći upravo u istim situacijama kao što se našao Josip, ali uvijek pozoran u ispunjenju onoga što je Bog Otac želio činiti. To je poslanje na koje nas Gospodin danas poziva. I moguće je ispuniti to poslanje, moguće je uz molitvu, uz zaustavljanje, uz osluškivanje, u prisutnosti samoga našeg Gospodina Isusa Krista poput svetog Josipa, poput Luke evanđelista sve životne situacije pretvarati u radost, rekao je u propovijedi fra Zdravko Tuba, izvijestili su iz Svetišta.