Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijemska biskupija: Proslava svetoga Josipa

Čerević (IKA)

U Čereviću u Srijemskoj biskupiji u četvrtak 19. ožujka proslavljen je crkveni god u župi sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Euharistijsko slavlje, u 11 sati, predslavio je Dušan Milekić, župnik iz Inđije. Uz domaćeg župnika Zdravka Čabrajca i predsjedatelja, slavlju se pridružilo još četiri svećenika iz Srijemske biskupije.

Na početku euharistijskog slavlja, župnik iz Inđije Dušan Milekić je istaknuo kako se nalazimo u veoma specifičnim vremenima, kada nam je i više nego jasno da “Boga trebamo i bez Boga ništa ne možemo”.

U prigodnoj homiliji,  Dušan Milekić pozvao je na iskreno i istinsko nasljedovanje svetog Josipa, velikog i jakog primjera vjernicima:
“Kakav je bio sveti Josip? Bio je požrtvovan, samozatajan, pazio je na dobro svoje obitelji. Nije bio egoističan. To su samo neke njegove vrline. Takvih vrlina i takvih stavova potrebni smo i danas. Koliki u odgoju svojih vlastitih obitelji i svoje djece, u najboljoj želji čine krivi odgojni potez. Pokušavamo pružiti ono što je nužno, ono što vidimo kao važno. I to se čini u najboljoj volji. U toj istoj volji, zna se dogoditi da pružamo puno materijalnoga, a zanemarimo duhovno, što je veoma važno. Lako je živjeti pokraj nekoga, ali za nekoga je puno teže. Mogu žaliti nad nekim i zaplakivati se kad je daleko, jer to ću učiniti i tada je gotovo. Ali trajno biti za nekoga tu i na pomoć, to je puno teže, jer traži stalnost i trajni ulog. Sveti Josip nam, svojim životom, daje poruku stalnosti i vjernosti. Takvih primjera smo potrebni, osobito u ovim teškim vremenima”.

Na kraju euharistijskoga slavlja, okupljenim vjernicima se obratio i domaći župnik, Zdravko Čabrajac.
Pozdravljajući sve nazočne i čitajući poruku biskupa Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda, pozvao je na odgovornost u vremenu epidemije koronavirusa, te na međusobnu pomoć.