Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijemska biskupija proslavila zaštitnika sv. Dimitrija

Srijemska Mitrovica (IKA)

Zaštitnik Srijemske biskupije sv. Dimitrije proslavljen je u četvrtak 26. listopada euharistijskim slavljem koje je u katedrali – manjoj bazilici u Srijemskoj Mitrovici predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U koncelebraciji su uz domaće biskupe Đuru Gašparovića i Fabijana Svalinu bili apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Gangemi, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, grkokatolički vladika Đuro Đuđar, novoimenovani subotički biskup Ferenc Fazekas, ravnatelj dušobrižništva za hrvate izvan domovine preč. dr. Tomislav Markić, svećenici Srijemske i Subotičke biskupije te Đakovačko-osječke i Beogradske nadbiskupije.

Na početku slavlja mons. Svalina pozdravio je biskupe i svećenike. Posebno je pozdravio provincijalnu upravu i Milosrdne sestre sv. Križa koje sljedeće godine slave sto godina prisutnosti u Srijemskoj Mitrovici. Pozdravio je predstavnike Srpske pravoslavne Crkve, izaslanika vladike srijemskog o. Klepou Stefanovića, arhimandrita i profesora na srijemskoj bogosloviji te o. Gvozdena Arambašića starješinu sabornog hrama sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, kao i predstavnike gradskih civilnih vlasti i društvenih struktura u Republici Srbiji na čelu s gradonačelnicom Srijemske Mitrovice Svetlanom Milovanović, predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske, Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, predstavnike nacionalnih vijeća, kulturnih društava te goste iz Hrvatske, na čelu s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, te načelnicima općina Tovarnik, Bizovac i Satnica Đakovačka.

U uvodnom govoru biskup Svalina je napomenuo da ovom proslavom svoga zaštitnika Srijemska biskupija ulazi u Godinu molitve za duhovna zvanja o petnaestoj obljetnici ponovnog osamostaljenja, te kazao: „Pozivam vas da večeras u ovome slavlju budemo ujedinjeni u molitvi za našu mladu, a tako drevnu i svjedocima kršćanske vjere bogatu Srijemsku biskupiju. Molimo zajedno zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, kao i svih srijemskih mučenika, za sve nas.“ Nakon uvodnog pozdrava predvoditelju slavlja mons. Zgrabliću je uručen dar, svijeća s njegovim grbom.

Zadarski nadbiskup je u propovijedi govorio o povezanosti Srijemske Mitrovice i Zadra po srijemskoj mučenici sv. Anastaziji, čije su relikvije pohranjene u zadarskoj katedrali te kazao kako se u Zadru časti i sv. Dimitrije. Govorio je o mučeničkoj smrti ovih dvoje srijemskih mučenika, koji su svojim mučeništvom pokazali živoga Krista u svojemu životu i posvjedočili nepokolebljivu vjeru te kazao: „Ljubav prema Bogočovjeku koju su sveci mučenici živjeli do kraja utjelovljena je vjera iz koje za nas raste preobražavajuća snaga našega života. Vjera i ljubav sv. Dimitrija i drugih mučenika i nas želi zahvatiti i potaknuti na suradnju s Božjom milosti koje primamo kako bismo zaronili u ocean Božje dobrote i ljubavi. ‘Tko ne uzima svoga križa,’ kaže nam Isus, ‘i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.’ ‘Tko nađe svoj život izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.’ Uzeti Isusov križ znači prihvatiti ljubav kao opredjeljenje života, princip osobnog djelovanja. Logika života i križa je logika pšeničnog zrna koje se preobražava, umire da bi dalo život. Isus je pšenično zrno koje je Bog posijao na njivi svijeta da bi od njega nastao novi uskrsli život. Ovo božansko pšenično zrno koje pada na zemlju, lomi se, umire i posredstvom toga daje plod života cijelome svijetu. Sveci i mučenici hranili su se Kristom, Kruhom Živim koji je s neba sišao, prihvaćajući ovu logiku života pšeničnog zrna, živjeli su i umirali u vjeri i ljubavi za spas svijeta, za naš spas. Mučenici i nas sa sobom nose prema beskrajnom oceanu ljubavi. Vjera zahvaća život i sa sobom nosi preobražavajuću snagu spasenja. Ako naša vjera u sebi nema život logike križa i pšeničnog zrna ostaje neplodna, poput zrna koje ostaje samo jer nije zasijano.“

Nadbiskup je istaknuo sv. Dimitrija i sv. Anastaziju kao dva svjetionika „koji nas vode u smisao i puninu života koji je Bog za nas pripravio“, te kazao kako „Krista i svece trebamo slijediti kako bismo živjeli puninu kršćanskog života.“

„Potrebno je na životnom putu slijediti putokaze koje nam je Bog obznanio u Dekalogu i koje je zapisao u svaku našu savjest. Možemo li, opravdano je pitati se, s našim slabostima, manama, grijesima, ograničenjima, težiti nečem tako uzvišenom. U našim kalendarima upisana su mnoga imena svetaca, kojih se svakog dana spominjemo. Ima ih mnogo više nego što su upisani u kalendar. Danas mislimo ponajprije na sv. Dimitrija. Sveci su u punini živjeli ljubav. Oni su znali ljubiti i nasljedovati Krista u svojem svakodnevnom životu i u svim okolnostima života. Oni nam svjedoče kako je moguće ići tim putem… Sveci žive u svakom razdoblju povijesti Crkve. Susrećemo ih u svakoj kulturi i narodu, u svakakvim društvenim okolnostima i u svim vremenima. Sveci se međusobno razlikuju, ali ostaju zvijezde na svodu povijesti, kako ih naziva papa Benedikt XVI., i sigurni su nam putokaz u svim poteškoćama, nevoljama, iskušenjima i tminama života. Oni su naši prijatelji i zagovornici na Nebu… Zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Dimitrija, sv. Anastazije, svih srijemskih mučenika svih nebrojenih ugodnika Božjih, neka nam pomogne da svakodnevno živimo preobražavajuću snagu koju nam Bog daruje kako bismo se uspeli na nebeske vrhunce vječnosti na koje nas sve Gospodin želi uzdići“, zaključio je nadbiskup Zgrablić.

Na koncu mise generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić zahvalio je uime biskupa predsjedatelju slavlja, apostolskom nunciju i svim nadbiskupima i biskupima, svećenicima i redovnicima, kao i predstavnicima Srpske pravoslavne Crkve na sudjelovanju. Iskazao je posebnu radost zbog nazočnosti većeg broja svećenika Subotičke biskupije. Zahvalio je Milosrdnim sestrama sv. Križa na pomoći oko pripreme slavlja, svim sudionicima političkog i društvenog života u Srbiji i Hrvatskoj te predstavnicima medija koji su nazočili proslavi. Posebnu zahvalu uputio je članovima mješovitog zbora Župe Uzvišenja sv. Križa iz Rume i članovima HKPD „Matije Gubec“ iz Rume koji su se pridružili katedralnom zboru u slavlju predvečerja i proslave samog dana svetkovine sv. Dimitrija, kao i onima koji su uljepšali slavlje obučeni u narodne nošnje. Čestitao je crkveni god župljanima katedralne župe te zahvalio svim župnim suradnicima koji su se uključili u pripremu i slavlje svetkovine.

Nakon mise slavlje je nastavljeno domjenkom u prostorijama katedralne župe i u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici.