Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijemska Mitrovica: Održana druga edukacija o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi

Srijemska Mitrovica (IKA)

Radno-formativni susret svećenika i biskupa Srijemske biskupije održan je u ponedjeljak 20. svibnja u Srijemskoj Mitrovici.

Nakon uvodnog pozdrava i poticaja srijemskog biskupa Fabijana Svaline, mr. sc. Dario Hrga iz Đakova održao je edukaciju o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi. Izlagač je ponajprije predstavio odredbe i promjene uvedene u Zakonik kanonskog prava kroz proteklo razdoblje te druge crkvene dokumente, pravilnike i odredbe vezane uz to pitanje. Predstavio je i tri priručnika HBK dostupna na mrežnim stranicama Biskupske konferencije, s kojima su se svećenici Srijemske biskupije već upoznali na prošlogodišnjoj edukaciji održanoj u lipnju, kada su i dobili po primjerak. Mr. sc. Hrga je izdvojio ključne pojmove te nastavio izlaganje s prihvatljivim oblicima rada svećenika i laika u Crkvi s maloljetnicima u redovitom pastoralu.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, gdje su svećenici mogli iznijeti svoja pitanja i zapažanja vezana uz temu.

Drugi dio formativnog susreta bio je posvećen praktičnim pitanjima župne administracije kroz pravne odredbe te je na tu temu doc. dr. sc. Zdenko Ilić, sudski vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, održao izlaganje s posebnim osvrtom na Matične knjige te ženidbena pitanja. Upoznao je svećenike s pravnim odredbama vezanima uz ženidbu u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, s obzirom da se svećenici na tim prostorima gotovo svakodnevno susreću s pitanjem mješovitih ženidbi.

Nakon zaključnih napomena i aktualnih obavijesti, kancelar Srijemske biskupije ukratko je predstavio pismo pape Franje župnicima svega svijeta te im podijelio po primjerak, a susret je završen zajedničkim objedom i druženjem.

Nastavak je to sustavnog rada Srijemske biskupije na formaciji svih uključenih u pastoral, kako bi bili upoznati s aktualnim odredbama te dobili konkretnu pomoć i smjernice u pozitivnom pristupu i radu s vjernicima na prihvatljiv i siguran način za sve uključene.