Budi dio naše mreže
Izbornik

Srijemskomitrovački Caritas posjetio njemački veleposlanik

Srijemska Mitrovica (IKA)

Caritas u Srijemskoj Mitrovici na svetkovinu Blagovijesti 25. ožujka posjetio je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Srbiji Thomas Schieb.

Nakana je bila osobno vidjeti sve što Caritas čini u Srijemskoj Mitrovici te se upoznati s radom i projektima koji se tu izvode. U pratnji veleposlanika bili su referent za politička pitanja i migracije Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Matthias Schikorski i načelnik Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Vojislav Mirnić. Uime župe i Crkve veleposlanika su pozdravili župnik mons. Eduard Španović te laćaraćki župnik Ivica Zrno. Veleposlanik Schieb upoznao se s projektima koji se u Caritasu aktivno provode – program kućne njege i pomoći u kući, palijativna njega, posudionica pomagala za njegu u kućnim uvjetima, dnevni centar za osobe s invaliditetom. Veleposlaniku su predstavljeni i projekti za koje se tek planira pokretanje i realizacija.

Osobita želja Caritasovih djelatnika, na čelu s Kristinom Dragišić, bila je obilježiti 15-godišnju suradnju srijemskomitrovačkog Caritasa s različitim institucijama Savezne republike Njemačke koje su raznovrsnim projektima i programima podržale srijemskomitrovački Caritas i njegov razvoj. Tu se mogu izdvojiti kao veoma važni razvojni partneri Mreža Caritasa Njemačke – DCV, Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj, Njemačka agencija za međunarodnu suradnju – GIZ te Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Beogradu.

Ta suradnja i povezanost traje neprekinuto od 2004. godine. Tada je pokrenut program financiranja otvorene zaštite starih osoba kroz Nacionalni program dnevnih centara za stare te kroz program kućne njege.

U današnje vrijeme srijemskomitrovački Caritas je licencirao uslugu pomoći i njege u kući, a ujedno surađuje u edukaciji i obuci njegovatelja/ica za stare osobe kroz akreditirani program Caritasa Srbije što je izravni rezultat investicije institucija Savezne Republike Njemačke.

Nakon predstavljanja programa, obilaska svih prostorija te susreta s korisnicima Caritasa, veleposlanik Schieb izrazio je zadovoljstvo onim što je zatekao na terenu, ohrabrujući djelatnike i korisnike da nastave ići putem na kojem se već nalaze.