Budi dio naše mreže
Izbornik

Srpski patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici: Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku

Beograd (IKA)

Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku da poštuje Božje zapovijedi i prirodu, poručio je u srijedu 5. siječnja srpski patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici, prenosi Hina.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) tvrdi da je koronavirus rezultat nepoštivanja Boga i prirode.  “To je izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovijedima Božjim”, smatra Profirije.

Priđimo jedni drugima jer smo potrebni jedni drugima

“Jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je Bog ustanovio, priroda prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem”, istaknuo je čelnik Srpske pravoslavne Crkve, ustvrdivši kako “priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima”.

“Prirodu, dakle, moramo poštivati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji”, naglasio je patrijarh.

Porfirije u poslanici poziva i na zbližavanje ljudi. “Priđimo jedni drugima jer smo potrebni jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo”, poručio je.

Pravoslavni vjernici Božić po julijanskom kalendaru slave u petak 7. siječnja.

“U prazničnoj radosti, važno je shvatiti da rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima”, kaže Porfirije.

Patrijarh SPC-a prvo je čestitao Božić svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima 

“Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i što za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni”, pozvao je.

Poručio je i da se s “iznimnim poštivanjem” blagdan Kristova rođenja čestita ponajprije “svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima”, uz molitve “za bolne da što prije ozdrave i da zaraza koja je napala svijet prođe”.

Zatražio je i “poštivanje razumnih mjera i preporuka” vlasti.

Poručio je i da “u prazničnoj radosti Božićnog dana” upućuje “očinske pozdrave i molitve” svim pravoslavnim Srbima u domovini i iseljeništvu, a posebno onima na Kosovu, “duhovnoj i nacionalnoj kolijevci”.

“Njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvijek biti”, istaknuo je u božićnoj poslanici poglavar SPC-a, prenosi Hina u srijedu 5. siječnja.