Budi dio naše mreže
Izbornik

Statistička analiza broja svećenika u svijetu

Rim (IKA)

Novi Godišnjak Središnjega ureda za crkvenu statistiku pokazuje da je broj svećenika u Africi i Aziji u stalnom porastu, prenosi Vatican News.

Ukupno je od 2013. do 2018. u svijetu bilo više od 414.000 svećenika, a od toga ih je oko 43.000 zaređeno u tom razdoblju. Novi statistički godišnjak odnosi se na godinu 2018. i pokazuje da je u svijetu manje svećenika, ali samo za 0,3 posto. No, porast broja svećenika u Africi i Aziji ne može nadoknaditi pad njihova broja u Europi i Oceaniji. Samo u Europi ih je manje za 7 posto. Razlika se očituje i među brojem biskupijskih i redovničkih svećenika. Dok broj dijecezanskih uglavnom raste, broj redovničkih svećenika u stalnom je padu. Premda godišnjak ne tumači te podatke, brojevi pokazuju da je u razdoblju od tih pet godina u Europi 8 posto manje redovničkih svećenika dok je u Africi i Aziji u istom razdoblju zabilježen njihov porast za deset posto.

Postotak broja svećenika po kontinentima u pet godina jasno se mijenjao. Premda ih Europa još uvijek ima najveći udio, udio europskih svećenika u ukupnom njihovu broju u svijetu se smanjio. Godine 2013. 184.000 svećenika u Europi predstavljao je oko 44,3 posto od svjetskoga broja, a pet godina poslije njihov je udio 41,3 posto. Uglavnom se to svodi na pad broja redovničkih svećenika. Istodobno su Afrika i Azija dosegle ukupno 25,7 posto od svjetskoga broja. Amerika je zadržala udio od 30 posto a Oceanija od 1,1 posto.

Analitičari ističu da je između 2013. i 2018. preminulo 4000 manje svećenika nego ih je zaređeno. U Europi, koju karakterizira znatno viša starosna dob svećenika, u tom ih je razdoblju umrlo gotovo 15.000 više nego ih je zaređeno. Statistički se to izjednačilo s brojevima iz Azije i Afrike gdje je starosna dob znatno niža. Usto je Amerika pritom demografski gotovo potpuno izjednačena.

Podaci također pokazuju da je smrtnost svećenika u cijelom svijetu u porastu, no znatno se razlikuje po kontinentima – u nekim je dijelovima Afrike, Srednje Amerike i jugoistočne Azije očito viša.