Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u blaženikovoj župi u Ogulinu

Ogulin (IKA)

U Župi bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu svečano je po 22. puta proslavljena 10. veljače 2023. svetkovina nebeskog zaštitnika župe.

Bila je to 14. proslava Stepinčeva u novoj župnoj crkvi posvećenoj tom hrvatskom blaženiku. Koncelebriranu misu predslavio je župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Gospića o. Anto Knežević, OCD. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Na misi, na kojoj se okupilo više od stotinu vjernika, sudjelovali su predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama, kao i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Na početku misnog slavlja o. Anto je podsjetio na riječi blagopokojnog pape Benedikta XVI. koji je je rekao „ako Stepinac nije svet, tko je onda svet? “, te nastavio: „Stepinac je bio svjetlo na brijegu naših bića i to je svjetlo odašiljao cijeli svoj život. Kada je već bio otrovan, slao je optimistične poruke, pa tako i župniku u Remetama na njegove opravdane dopise o sve većim pritiscima i povredama dostojanstva od novih komunističkim vlasti. „Ne bojte se, s vama je odvjetnica Hrvatske,“ bio je Stepinčev odgovor.

U teškim vremenima Stepinac je organizirao hodočašća i klanjanja da ne prokockamo vječnost. Živio je poseban život kao peto od osmero djece u obitelji. Završio je klasičnu gimnaziju, zatim vojni časnički tečaj te u Prvom svjetskom ratu kao austrougarski vojnik završio u talijanskom zarobljeništvu. Nakon što je upisao studij agronomije i bio aktivan u katoličkoj mladeži odlučio se na svećenički poziv te od 1924. do 1930. studira na Gregoriani u Rimu zajedno s Franjom Šeperom.

Nakon svećeničkog ređenja 1930. godine ustrojava Caritas zagrebačke nadbiskupije a 1934. postaje najmlađi biskup na svijetu sa samo 36 godina. Tri godine kasnije smrću nadbiskupa Antona Bauera postaje zagrebački nadbiskup. Pastoral obitelji, mladih, katolički tisak, osnivanje novih župa, dio je njegovih aktivnosti. Uspostavom NDH javno se protivio rasnoj politici jer svaki narod ima pravo na svoj život. Bio je protiv prozelitizma a pokrštavanja je dopuštao radi interesa pokrštenih koji će se po njegovim riječima kada prođe ratno ludilo vratiti svojoj vjeri.

Od strane nove komunističke vlasti je bio uhićen, i osuđen u političkom procesu na 16 godina zatvora, da bi nakon zatvora u Lepoglavi kraj ovozemaljskog života dočekao u kućnom pritvoru u Krašiću. Pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Bio je čovjek uma i srca, nikoga nije mrzio i svima je pomagao. Kao takav treba trajno ostati u srcima naroda. Pregledavajući arhivsku građu sa suđenja, kardinal Kuharić je došao do podatka da je 40 Srba htjelo svjedočiti u korist Stepincu, no komunistička vlast to nije dopustila.

Na kraju misnog slavlja i proslave župnog patrona domaći župnik fra Mirko Kralj je zahvalio svim sudionicima velikog slavlja koji su se nakon mise zadržali u župnim prostorijama na okrjepi.