Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u blaženikovoj župi u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Župa bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu svečano je u subotu 10. veljače 23. put proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika. Bila je to 15. proslava Stepinčeva u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku.

Misu je predvodio odgajatelj franjevaca trećoredaca fra Matej Jovanovac u suslavlju 15 svećenika među kojima mjesnog župnika fra Mirka Kralja, svećenika Ogulinskog dekanata i subraće franjevaca trećoredaca. Misu je animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Između stotinu i više vjernika misi su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama, kao i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Danijel Vukelja.

„Našeg današnjeg blaženika nije bilo lako slijediti, mnogi su zbog toga izgubili i svoje živote. Bio je pastir hrvatskog katoličkog naroda i budimo zahvalni Bogu na takvome daru, jasne, čvrste i odlučne vjere“, rekao je o blaženiku fra Matej.

Istaknuvši da je o životu i hrabrosti kardinala Stepinca puno zapisano, fra Matej se fokusirao na to što bi današnjim vjernicima poručio bl. Stepinac:

„Danas kada živimo u teškim vremenima postavljaju se teška pitanja na koja se očekuju i teški odgovori, a Stepinac nam poručuje svojim životom da je njegova izuzetna pobožnost glavna krepost. Blaženi Alojzije je živio svoje molitve u kojima je prepoznao svjetlo. Bog ga je kao dar dao našem narodu. U brojnim situacijama nije imao straha govoriti istinu. Zapitajmo se koliko puta kod nas prevlada strah kada treba prenijeti istinu. Zlo na svijetu vlada jer dobri ljudi šute. Šuteći, dovodimo u opasnost ljude oko sebe. Alojzije Stepinac je primjer današnjoj Crkvi kako se ponašati, bez sklonosti kompromisima, za Crkvu koja vidi ljude u potrebi. Najgore je dati se krivima da nas vode, od čega nisu imuni ni Božji ljudi. Želeći činiti dobro, možemo učiniti zlo. Kao brana tome je dar molitve za bolje rasuđivanje. Odagnajmo od sebe duha bojažljivosti.“

Nakon mise održano je u župnim prostorijama druženje vjernika i svećenika uz kolače i sokove.