Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u slavonskobrodskoj župi

Slavonski Brod (IKA)

Najmlađa župa Slavonskobrodskog dekanata bl. Alojzija Stepinca svoju je župnu svetkovinu proslavila u četvrtak 10. veljače, a sva tri misna slavlja predvodio je vlč. Đuro Zrakić.

Posebno je svečano bilo na središnjem večernje euharistijskom slavlju na kojem su uz predvoditelja Zrakića suslavili župnik dr. Tomislav Ćurić, brodski dekan i mons. Stjepan Belobrajdić, brodski svećenik u miru.

Na početku homilije vlč. Zrakić prisjetio se dana kada je kao dječak s 11 godina saznao od svoga krsnog kuma da je umro naš blaženik Stepinac. Rekavši kako se o tome govorilo šapatom, istaknuo je kardinala Franju Kuharića koji se nije bojao govoriti istinu o Stepincu. „Prošlo je vrijeme šutnje u našoj domovini o velikom sinu naše domovine, čovjeku koji je volio Boga, svoju Zagrebačku nadbiskupiju, volio i živio za svećenike, imao razumijevanja i srca za sve kojima je bilo teško, koji je nahranio mnogu gladnu djecu, osnovao zagrebački Caritasa kao znak ljubavi prema potrebitima. Velikog čovjeka sveca i blaženika podari Bog našim vremenima, blaženika koji je volio i živo za svoju domovinu, svjedočio i onda kada je bilo jako teško. Iako je znao što ga sve čeka javno je pred svima rekao – ‘možete učiniti što god hoćete, moja je savjest čista’. Nema veće radosti i zadovoljstva za nas ljude ako možemo kazati da nm je savjest čista. Mogao je to reći naš blaženik, koji se ničega nije bojao, jer je geslo njegova života bilo U tebe se Gospodine uzdam!“, rekao je uz ostalo o blaženom Stepincu vlč. Zrakić.

Podsjetio je župljane kako imaju moćnog zagovornika bl. Stepinaca koji će im zasigurno pomoći na životnom putu, pomoći da spoznaju da bez Boga nema mira, nema osmišljena života.

Na kraju mise župnik Ćurić pred relikvijarom bl. Stepinca u molitvi je povjerio sve svoje župljane i ostale nazočne vjernike Blaženoj Djevici Mariji i bl. Stepincu.

Brojni su vjernici, kako župljani tako i vjernici iz raznih župa Slavonskobrodskog dekanata, uz poštivanje epidemioloških mjera, sudjelovali na sva tri misna slavlja. Na večernjoj misi nazočan je bio Ivan Šedevi, župljanin župe Svih svetih iz Požeških Sesveta, kojemu je ova župa bila posljednja postaja njegova petodnevnog hodočašća kojim je povezao zagrebačku prvostolnicu s ovom mladom Stepinčevom župom. On je naime, na ovo hodočašće krenuo u nedjelju 6. veljače u ranim jutarnjim satima ispred zagrebačke katedrale te kroz pet dana u molitvi propješačio 212 kilometara. Kako je jedna od nakana njegova hodočašća bila molitva za jednu teško bolesnu župljanku ove brodske župe, župnik Ćurić zahvalio mu je na njegovoj ljubavi te mu darovao knjigu biskupa Ratka Perića.

„Vi ste velik dar Crkvi i svjedok ljubavi prema Bogu i našem Stepincu. Svojim hodočašćem dali ste nam dobar primjer ljubavi i posvjedočili da nada ne postiđuje stoga vam u znak zahvale darujem knjigu biskupa Ratka Perića ‘Nada koja ne postiđuje’“, rekao je župnik Ćurić.

Brodski volonteri „Marijinih obroka“ tijekom ovoga dana vjernicima su ponudili promotivne materije svoje udruge kao i prigodne uratke. Dobrotom građana prikupljali su priloge za školsku kuhinju u Zambiji koja se zove Brod dobrote-Slavonski Brod, u kojoj brinu da 345 školske djece ima jedan topli obrok.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova koju je također predvodio vlč. Zrakić. Kako se usvećeničkom pozivu bavi gorućim pitanjima bračne i obiteljske problematike te je na tu temu napisao i nekoliko knjiga, vlč. Zrakić je kroz tri dana na primjerima iz života ljudi s kojima se susretao govorio o oproštenju, o Božjoj ljubavi i svemu što čovjeka čini sretnim.