Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma

Split (IKA)

Na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, katedralni župnik don Ante Mateljan predvodio je misu u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma u koncelebraciji s pastoralnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljkom Antom Ančićem.

Za vrijeme mise pjevao je katedralni zbor uz orguljašku pratnju mo. don Ivana Urlića. Za Stepinčevo je u katedrali bila izložena Stepinčeva slika i njegove moći koje je darovao kardinal Franjo Kuharić.

Župnik Mateljan je u homiliji pročitao propovijed kardinala Josepha Ratzingera, tadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere, koju je izrekao 15. veljače 1998. u crkvi Sv. Jeronima Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima o stotoj obljetnici rođenja kardinala Alojzija Stepinca u Rimu. Uistinu je ovaj sluga Božji, držao pogled čvrsto upravljen u Isusa, razmatrao o njemu, živio je u zrenju Krista i tako se sve više neprestano suobličavao Kristu, bivao preobražen u Krista, te i sam postao živa slika trpećeg Krista s trnovom krunom i ranama njegove muke, ističe kardinal Ratzinger, poslije papa Benedikt XVI. Nadalje u propovijedi, koja je i danas aktualna, naglašava da je kardinal Stepinac bio čovjek savjesti, koji se uime savjesti suprotstavio moćnom mnoštvu. Bio je čovjek savjesti prosvijetljene Kristovom riječju, čovjek savjesti oblikovane Njegovom istinom, i preko savjesti je njegov hod dostigao istinu, a to je put pravoga života. Budući da je bio čovjek savjesti, kršćanske savjesti, suprotstavio se totalitarizmima; i u vrijeme nacističke diktature postao je branitelj Židova, pravoslavaca i svih progonjenih, zatim je u vremenu komunizma postao odvjetnikom svojih vjernika, svojih svećenika progonjenih i ubijanih.

Kardinal Stepinac branio je Božje stvari protiv grešne i lažne čovjekove svemoći, branio je Božja prava, a tako i istinska prava čovjekova, iskonsku čovjekovu sliku protiv totalitarizma koji ne priznaje Božju moć, koji ne priznaje prisutnost Božju, Božja prava u svijetu. Kardinal Ratzinger nadalje ističe da Stepinac u svoj svojoj zadivljujućoj postojanosti nije nikada bio tvrd čovjek, nije nikada postao žučljiv, tim manje je poznavao mržnju, jer je branio istinu, jer je njegova savjest bila uronjena u lice Kristovo, bio je oblikovan Kristom. Ova postojanost bila je istodobno ljubav prema ljudima, ljubav i prema svojim progoniteljima. On nas tako uči kako čvrstina kršćanske savjesti pomiruje istinu i ljubav, ona je spoj istine i ljubavi. A jer je bio čovjek savjesti, nadvladao je zlo dobrim i preobrazio zlo svojom nepobjedivom ljubavlju, hranjenom ljubavlju Kristovom. Danas nas kardinal Stepinac poziva na hrabrost, poziva nas da stavimo naše pouzdanje u Krista, da budemo ljudi nade.