Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je proslavljen 1o. veljače u Župi sv. Petra ap. I, u Zaprešiću, koju je bl. Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945. godine.

Euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. Ilija Čabraja. U prigodnoj propovijedi prof. Čabraja istaknuo je kako će datum preminuća bl. Alojzija 10. veljače ostati duboko zapisan u memoriju hrvatskog naroda, sjećat će ga se kao časnoga čovjeka i Pastira Crkve, a generacije će se nad njegovim životom nadahnjivati. Bl. Alojzije kao zagrebački nadbiskup prošao je svoj trnoviti put: progonstvo, montirani sudski proces, zatvor, kućni pritvor, ali je hrabro položio svoj život kao istinski mučenik što svjedoči i potvrđuje samo obrazloženje iz proglašenja blaženim In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri, rekao je prof. Čabraja.

Obraćajući se župljanima rekao je kako ova župna zajednica treba biti zahvalna Alojziju Stepincu za sve što je učinio. Tu zahvalnost pokazuje hrvatski narod, ali i Katolička Crkva.
U svojim završnim riječima dr. Čabraja pozvao je okupljene vjernike da se ugledaju na bl. Alojzija Stepinca i ostanu postojani usprkos svemu te dosljedni u svom kršćanskom življenju.

Euharistijsko slavlje, koje je pjesmom animirao Župni mješoviti pjevački zbor sv. Cecilija, završilo je zajedničkom Molitvom za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, a nakon mise vjernici su imali priliku pokloniti se i pomoliti pred relikvijama s moćima Blaženika.

Prije svečanog euharistijskog slavlja pobožnost u čast bl. Alojziju Stepincu predvodio je župni vikar Vatroslav Siketić.
Molitvena zajednica Bl. Alojzija Stepinca koja u toj župi djeluje više od dva desetljeća proslavila je svog zaštitnika molitvom Večernje i zahvaljujući Blaženiku za nebrojene milosti.