Budi dio naše mreže
Izbornik

Ston: Otvorena međunarodna izložba bl. Karla Acutisa „Euharistijska čuda diljem svijeta“

Ston (IKA)

U župi sv. Vlaha u Stonu dubrovački biskup Roko Glasnović u srijedu 22. svibnja je otvorio međunarodnu izložbu bl. Karla Acutisa „Euharistijska čuda diljem svijeta“.

Na dan otvorenja biskup je predslavio misu u župnoj crkvi, a suslavili su stonski župnik don Bernardo Pleše, župnik Ponikava don Pero Pranjić i župnik iz Slanog fra Stipan Klarić. U asistenciji je bio đakon don Petar Markić.

U propovijedi je biskup između ostalog naglasio vrijednosti koje su krasile kratak Karlov život te ga je kroz nekoliko njegovih citata približio okupljenim vjernicima. Taj dan slavila se i sv. Rita, te je biskup govorio i o njezinoj euharistijskoj pobožnosti i odanosti Isusu Kristu.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je animirala s. Finka Zrinušić s mladima, a pjevao je sastav Speramus iz Dubrovnika. Cijela pobožnost bila je intonirana u duhu pobožnosti bl. Karla prema svetoj euharistiji.

Nakon klanjanja u prostorijama Kneževe palače u Stonu biskup je otvorio izložbu. Župnik  Pleše je pozdravio je nazočne, među kojima je bio i načelnik općine Vedran Antunica te rekao nekoliko prigodnih riječi. Zahvalio je s. Finki koja je uložila veliki trud u samu organizaciju izložbe, te osmislila i vodila duhovni program.

U sklopu priprema za dolazak izložbe bl. Karla Acutisa u Ston, župljani su se pripremali su devetnicom ovom mladom blaženiku upoznajući se i na taj način s njegovim životom.

Uz otvaranje izložbe istaknut je značaj svete euharistije u životu dvoje ljudi 20. stoljeća. Thomas Merton u svojoj knjizi „Gora sa sedam krugova“ svjedoči: „I kažem vam da je velika moć u tom sakramentu, snaga Istine i Svijetla, koja dodiruje i srca onih koji nikada nisu ni čuli za Njega i za koje se čini kao da nisu u stanju povjerovati.“ Andre Frossar,  mladi ateist i skeptik, pripadnik krajnje političke ljevice koji je bio savršeno ravnodušan za pitanje Boga, neslućeno i iznenadno je, poput apostola Pavla, sâm Bog izbacio iz kolotečine. Tijekom pet minuta pred Presvetim doživio je obraćenje i bio je preobražen u katoličkog kršćanina. Na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, na „virtualnoj autocesti“ pojavio se bl. Karlo, „frajer“ naših dana, koji nas svojom posebnom pobožnošću prema svetoj euharistiji usmjerava, na putu prema nebu, istaknuto je na izložbi.

Izložba je otvorena svakog dana do 2. lipnja, kada će prilikom zatvaranja biti nazočna i sama inicijatorica ove izložbe u Hrvatskoj Marija Boras.