Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručni skup za odgojiteljice u vjeri – Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju

Split (IKA)

Međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije održan je u subotu, 13. travnja na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Stručni skup o temi „Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju“ organiziran je u suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. U homiliji mons. Križić se osvrnuo na specifičnost poslanja odgojiteljica u vjeri koje se ne može ispuniti bez vjere u Isusa Krista. Usporedivši dušu djeteta s voskom u koju se lako utisnu vrednote, ali i mane, istaknuo je važnost pozitivnih primjera i uzora u obitelji i dječjem vrtiću jer djeca uče promatranjem i imitiranjem. Stoga je zadatak odgojiteljica u vjeri, istaknuo je mons. Križić, da u dječje duše utisnu Božju ljubav, dobrotu i vjeru.

Nakon mise odgojiteljicama u vjeri obratila se predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalila je odgojiteljima na njihovom doprinosu u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi. Istaknuvši, prema Direktoriju za katehezu, da se digitalna kultura nameće kao nova kultura, mijenjajući prije svega jezik, oblikujući mentalitet i nanovo elaborirajući ljestvice vrijednosti, navela je pozitivne i negativne dosege digitalizacije. Potaknula je odgojiteljice na praćenje internetske stanice Mreže riječi koja je u ožujku proslavila prvi rođendan, ali i da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja za tu stranicu.

Potom je sudionike stručnog skupa pozdravila viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić, lic. theol., podsjetivši da su suvremeni mediji neizostavni dio svakodnevnoga života suvremenoga čovjeka koji putem medija komunicira, prima i razmjenjuje informacije. Istaknula je važnost ravnoteže u korištenju digitalnih i tradicionalnih medija u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu kako bi odgojiteljice u vjeri još kreativnije radile s najmanjima razvijajući njihovu religioznu dimenziju i pomažući im u njihovom cjelovitom rastu.

Radni dio skupa sastojao se od plenarnog predavanja i dvije pedagoške radionice. Predavanje „Prednosti i nedostatci korištenja medija iz obiteljske i odgojno-obrazovne perspektive“ održala je sveučilišna nastavnica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu te prodekanica za studijske programe i kvalitetu izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović. Na temelju rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja, pedagoške prakse i suvremene teorije prof. Koludrović je analizirala i kritički vrednovala ulogu, važnost, zastupljenost i (ne)korisnost suvremenih medija u ranoj i predškolskoj dobi s posebnim naglaskom na uloge pedagoških djelatnika u medijskom opismenjavanju roditelja i djece.

Uslijedile su pedagoške radionice. Prvu radionicu „Korištenje tradicionalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi“ osmislile su i održale Diana Ljubić i Ela Jurić Duvnjak, odgojiteljice u vjeri iz Dječjem vrtiću Mali cvijetak. U prvom dijelu radionice predstavile su temeljna Montessori načela koja su implementirana u vjerski odgoj djece i primjere dobre prakse koji su provedeni u mješovitoj vrtićkoj skupini. U drugom dijelu radionice sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u izabranim aktivnostima promišljajući o procesu spoznaje i meditacije kod djece rane i predškolske dobi.

Drugu radionicu „Korištenje digitalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi“ priredile su i održale Hani Čargo i Danijela Dujmović Šućur, odgojiteljice u Dječjem vrtiću Cvit Mediterana. U radionici su predstavljeni raznovrsni digitalni alati koji se mogu koristiti u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s djecom, ali i pomoću kojih se može usavršavati, planirati, evaluirati te dokumentirati i predstaviti odgojno-obrazovni rad u skupini.

Stručni skup završio je kratkom raspravom i evaluacijom stručnog skupa, a prof. Jadranka Garmaz sabrala je zaključke skupa, zahvalila nositeljima programa te kratkom molitvom zaključila stručni skup.