Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijski dan za svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA )

Više od stotinu svećenika okupilo se u srijedu 26. rujna u Nadbiskupijskom marijanskom svetištu Vepric, na Studijskom danu na kojemu se razmatrala pobudnica pape Franje „Gaudete et exultate – Radujte se i kličite“, a govorilo se i o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji održanom 15. i 16. rujna u Solinu.

Susret je započeo misom koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića i pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Ante Ančića te ostalih svećenika. „Na svetost smo svi pozvani. Mi, svećenici, i čitav puk Božji. U prostoru svetosti trebamo se vidjeti, na putu do njega se čistiti i rasti. Svjesni smo da je svetost ugrožena zlodusima. Gospodin upravo nama daje moć i vlast izgoniti zloduhe, baš zato je prvo potrebno ozdravljati sebe kako bi bilo navjestitelji radosti, svjetlosti i svetosti“, kazao je nadbiskup svećenicima. Za vrijeme mise pjevanje je animirao maestro don Šime Marović.

Pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić uveo je sudionike u radni dio Studijskoga dana u velikoj dvorani Svetišta. Na svetkovinu sv. Josipa ove godine papa Franjo objavio je apostolsku pobudnicu o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. Glavne misli enciklike predstavili su prof. dr. Ante Mateljan i prof. dr. Marinko Vidović s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Osvrt na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji iznijela je tajnica Susreta Jelena Burazin. Na euharistijskom slavlju na Gospinu otoku okupilo se oko dvadeset tisuća vjernika o čijim je potrebama brinulo oko 180 volontera. Dvadeset pet autobusa iz drugih (nad)biskupija ugostile su obitelji Solina, Splita i okolice, a za sve sudionike pripremljeno je deset tisuća peciva dok je Hrvatska vojska podijelila sedam tisuća porcija graha. Osvrnula se i na bogat sedmodnevni znanstveni, kulturni, duhovni i humanitarni program. Održan je okrugli stol „Izazovi suvremenih obitelji“; upriličeno je predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“; odigrana je kazališna predstava „Legenda o Miljenku i Dobrili“ te za djecu predstava „Ružno pače”; u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije organizirana je molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom; na splitskoj Rivi održan je veliki humanitarni koncert „Obitelji za najmanje“ te dječji koncert. Uoči mise, u subotu 15. rujna u Solinu je upriličeno molitveno bdjenje „Hod svjetla“. Kristina Bitanga upoznala je okupljene i s humanitarnom akcijom „Obitelji za najmanje“, koja je pokrenuta u sklopu Susreta u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Split, za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopskog stupa za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Zahvalila je brojnim župnicima što su se, zajedno sa svojim vjernicima, odazvali i sudjelovali u ovoj akciji koja traje do 1. listopada.

Generalni vikar mons. Vidović upoznao je svećenike o važnijim nadolazećim događanjima u Nadbiskupiji. Najavljeno je Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Krašić i Zagreb, u subotu 13. listopada. Misno slavlje je u zagrebačkoj katedrali u 16 sati, a istu večer u 19 sati bit će izveden oratorij o bl. Stepincu maestra don Šime Marovića na tekst don Ante Mateljana. Đakonsko ređenje bit će 28. listopada.

Nadbiskup Barišić zahvalio je predavačima te potaknuo svećenike da u molitvi i pastoralu teže svetosti. Pozvao ih je i da se sa svojim župljanima upute na hodočašće.

Ključne riječi:
studijski dan Svećenici Vepric