Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijsko-rekreativni dan redovničkih pripravnica

Zagreb (IKA)

U organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnica i redovnika pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, održano je u četvrtak, 11. svibnja jednodnevno studijsko-rekreativno putovanje za redovničke pripravnice.

Na izletu su sudjelovale novakinje, postulantice i kandidatice različitih ženskih redovničkih družbi zajedno sa svojim odgojiteljicama te dvojica svećenika: dr. sc. Ivica Musa SJ i o. Stjepan Ivan Horvat CPPS.

Prvo odredište na putovanju bio je kartuzijanski samostan u Pleterju u Sloveniji. Na ulazu u jednu od najljepših gotičkih kartuzijanskih crkava u Europi, pripravnice je dočekao prior samostana otac František, koji im je pustio kratki dokumentarni film o kartuzijancima. Film je prikazivao povijest nastanka kartuzijanskog reda, osnivanje samostana po Sloveniji te život kartuzijanaca u današnje vrijeme. Nakon dokumentarnog filma otac František je kroz osobno iskustvo pripravnicama protumačio život kartuzijanaca istaknuvši kako je poziv na ovakav način života Božji dar i velika milost. Glavni cilj i zadatak jednog redovnika je pronaći Boga u tišini i samoći, živjeti samo za Božju ljubav. I kada nastupi monotonija svagdana, te redovnik osjeti težinu života zbog odcjepljenosti od vanjskog svijeta, Božja ljubav je ta za koju uvijek treba živjeti, a molitva i askeza pomažu u duhovnom rastu. Prior František poručio je pripravnicama da uvijek budu vjerne Kristove zaručnice i da žive samo za Njega.

Nakon Pleterja, sljedeće odredište bilo je Brezje gdje su pripravnice posjetile slovensko nacionalno svetište Marije Pomoćnice. U bazilici Marije Pomoćnice misu je predvodio o. Stjepan Horvat. U homiliji o. Horvat je govorio o Blaženoj Djevici Mariji koja je rekla Bogu svoje „da“ iako nije znala kako će joj život izgledati nakon tog „da“. Bogu posvećene osobe trebaju slijediti Marijin primjer i prihvaćati put kojim ih Bog vodi, a ponekad Bog želi upravo ono što nikada za sebe ne bi mogli zamisliti. Nakon euharistijskog slavlja slijedilo je slobodno vrijeme za okrepu, razgledavanje svetišta i osobnu molitvu.

Iz Brezja, pripravnice su se uputile prema Bledu gdje su posjetile Bledski dorac, jedan od najstarijih dvoraca u Sloveniji.