Budi dio naše mreže
Izbornik

Stvarajmo svijet na temeljima Evanđelja

Rijeka (IKA)

Slavlje na Cvjetnicu, 10. travnja, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u crkvi Uznesenja BDM u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem i drugim svećenicima.

Mi, kršćani, pozvani smo nasljedovati Isusa koji je u Jeruzalem ušao na magarcu, skromnoj životinji, a ne na konju kojima su se vojnici služili odlazeći u ratne pohode, uništavajući gradove i naseobine. Isus je tom gestom potvrdio svoju poniznost i nenasilnost poručujući stanovnicima Jeruzalema da je došao služiti i posvjedočiti ljubav žrtvujući se uskoro za njih i sve ljude na drvetu križa. Takvo služenje braći znači u pravom smislu riječi kraljevanje, proučio je nadbiskup Devčić na obredu blagoslova maslinovih grančica.

Farizejsko ušutkavanje Isusovih učenika i tijekom povijesti Crkve nije prestalo. Naprotiv, na isti način, na temelju lažnih optužbi, mučeni su i ubijani brojni Isusovi sljedbenici. Isus je to predvidio nagovijestivši učenicima: “Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati.” (Iv 15,20). Nagovijestio je i da će mučeništvo trajno pratiti njegovu Crkvu, ali je neće zatrti, rekao je mons. Devčić. Na kraju, prije nego se procesija uputila prema riječkoj prvostolnici u kojoj je slavio misu, potaknuo je vjernike da po uzoru na Isusa, brinu jedni za druge i dopuste Kristu da ih vodi i nadahnjuje u odnosu prema našem nebeskom Ocu.

Nakon pjevanog cjelovitog izvještaja Muke po Luki, propovijed je uputio nadbiskup Uzinić. Nastavno na poticajne riječi nadbiskupa Devčića o Isusovu primjeru i poruci koju nam je Krist poslao ulazeći na magarcu u Jeruzalem, kao kralj mira, ne rata, osvrnuo se na aktualna ratna zbivanja u Ukrajini i kritike pape Franje upućene skupini država koje su se obvezale potrošiti 2%  BDP-a na kupnju oružja kao odgovor na nastalu situaciju.

Ne smijemo dopustiti da od ‘mnoštva’ postanemo ‘svjetina’ koja prvo kliče, a zatim razapinje, upozorio je mons. Uzinić i u nastavku citirao Svetoga Oca: “Posramio sam se kada sam pročitao da se skupina država obvezala potrošiti dva posto BDP-a na kupnju oružja, kao odgovor na ovo što se sada događa. Ludilo! Pravi odgovor nije drugo oružje, druge sankcije, druga političko-vojna savezništva, već drugi pristup, drugačiji način upravljanja sada globaliziranim svijetom – ne pokazujući zube, kao sada – drugačiji način postavljanja međunarodnih odnosa. Model skrbi, hvala Bogu, već postoji, ali je, nažalost, još uvijek podložan modelu ekonomsko-tehnokratsko-vojne moći” (Vatican News 28. ožujka)

Mi, kršćani, pozvani smo na drugačije, istaknuo je propovjednik. “Pozvani smo nasljedovati Isusa Krista koji će na sebe preuzeti svo trpljenje. Podnijet će sve optužbe, svo mučenje i umirući će reći, zaustavljajući spiralu zla: Oprosti im, Oče jer ne znaju što čine. Mi trebamo biti drugačiji! Inače nismo kršćani i nismo učenici Isusa Krista. Inače ćemo se od mnoštva pretvoriti u svjetinu. Inače ćemo će raspršiti kao Isusovi učenici idući svatko svojim putem i za svojim interesima. Nećemo biti Isusovi niti s Isusom i nećemo moći mijenjati ovaj svijet,  koji je kao i u Isusovom slučaju, naša zadaća i naše poslanje. Učinimo ga boljim svijetom, polazeći od sebe samih, polazeći od toga da postanemo bolji ljudi.”

Zaključujući  liturgijsko slavlje nadbiskup Devčić potaknuo je vjernike na stvaranje svijeta na temeljima Evanđelja, društva kojoj je obilježje sloga, a ne prijetnje kupovine oružja. Prepoznajmo jedni druge kao braću i sestre, kazao je mons. Devčić. Riječki nadbiskupi na kraju su svima zaželjeli blagoslovljeno vrijeme Velikoga tjedna koji je započeo Nedjeljom Muke Gospodnje.