Budi dio naše mreže
Izbornik

Sudionici projekta „Stopama naših predaka Hrvata“ na Dan državnosti na misi u Priku

Priko (IKA)

Na misi u povodu proslave Dana hrvatske državnosti, 30. svibnja 2023. u Župi sv. Petra Priko–Omiš sudjelovali su i sudionici projekta „Stopama naših predaka Hrvata“ iz Njemačke.

Nakon pobožnosti 12. utorka u čast svetom Antunu Padovanskom, misu za domovinu i za poginule hrvatske branitelje predslavio je župnik Emanuel Petrov.

Uz župljane, sudjelovali su gosti iz Njemačke – hrvatska djeca (učenici hrvatske nastave u inozemstvu) s majkama koje je dovela njihova učiteljica Ružica Balić, u okviru projekta i terenske nastave „Stopama naših predaka Hrvata“.

Don Emanuel je u propovijedi naglasio važnost identiteta koji je temeljen na odnosu između Boga i čovjeka i ljudi međusobno te koji u svojoj srži ima sjećanje, memoriju, povijest koju se u svojoj sadašnjosti promišlja radi čišćeg pogleda na budućnost.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora pod vodstvom Irene Perišić. U pjevanju i sviranju sudjelovali su i gosti iz Njemačke, među kojima voditeljica zbora HKZ-a Ludwigsburg Monika Peter.

Nakon mise u župnoj dvorani održan je kulturno-edukativni program „Domovina, sidro mog srca“. Sudjelovali su učenici iz Omiša, Kučića te gosti iz Biberacha, Ehingena, Laupheima i Sigmaringena.

Uz nekoliko pročitanih i otpjevanih pjesama s temom domovine, djeca su izvela predstavu kojom su se osvrnula na svoje sedmodnevno putovanje stopama svojih predaka, koje traje od 27. svibnja do 3. lipnja 2023. Tako su i domaćine podsjetili na važna mjesta hrvatske povijesti kroz koja su prošli i koja će tek posjetiti: Zagreb, Udbinu, Zadar, Nin, Knin, Biskupiju, izvor Cetine u Cetini, Solin i staru Salonu, Klis, Split, Brač i Omiš.

Večer je završila druženjem uz soparnik i kolače koje su pripremile župljanke Župe sv. Petra, a don Emanuel je poželio djeci sretan povratak kući u Njemačku ali i jednog dana u Hrvatsku.