Budi dio naše mreže
Izbornik

Suhopolje: Proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske

Suhopolje (IKA)

Na župnu svetkovinu sv. Terezije Avilske, u subotu 15. listopada 2022., svečano misno slavlje u Suhopolju predvodio je fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Suslavili su mons. Juraj Batelja, župnik Ljubiša Krmar te svećenici Požeške biskupije. Slavlje je održano u dvorištu župne crkve sv. Terezije Avilske. Na zvuk zvona s tornja crkve krenula je procesija kojoj su na čelu bili barjaci svih zajednica koje djeluju na području Općine Suhopolje. Potom su se u procesiji nalazili predstavnici vatrogasnih zajednica, lovaca, nogometnih klubova, kulturno umjetničkog društva i branitelja. Na kraju procesije nalazili su se ministranti i svećenici.

Fra Ante se u homiliji osvrnuo na 15. poglavlje Ivanova evanđelja koje govori o trsu. Ima života koji su toliko dobri da se u konačnici pretvore u vino, a oni koji su probali dobro vino znaju koliku radost ono može donijeti. A ima života koji se nisu pomakli od neobrađene zemlje. Potom je fra Ante podijelio ljudski život u tri dijela – prvi put čišćenja, drugi put prosvjetljenja i treći put sjedinjenja. Ako hoćemo imati dobar život ne možemo mimoići ono najvažnije u vinogradu. Potrebno je pripremiti zemlju, zasaditi trsove i u konačnici trajno njegovati te trsove, istaknuo je propovjednik.

Tko hoće imati dobar život mora se truditi da ga očisti, mora se truditi da očisti ono što je loše u čovjeku. Potrebno je upravljati svojim tijelom i vremenom te otkloniti svoje mane, upravljati svojim strastima i naći dobar odnos s ljudima koji nas okružuju. Terezija je jako dobro poznavala taj bolan proces i suočila se sa svojim životom, poručio je fra Ante.

Slavlje je nastavljeno oko obiteljskog stola cijele župne zajednice kojega je ovoga puta pripremila Župa sv. Terezije uz pomoć branitelja i lovaca iz općine Suhopolje. Slavlje je završeno u druženju uz ugodne razgovore, zvukove tamburaša i slatke delicije koje su pripremile Suhopoljske vrijedne župljanke.

Pripravi za  slavlje  zaštitnice župe sv. Terezije Avilske i 220 godina župe Suhopolje prethodila je trodnevna priprava koju je predvodio fra Ante Vučković. Prve večeri, u srijedu 12. listopada, fra Ante je započeo homiliju 1. psalmom. Pred čovjekom su u životu samo dva puta. Put zla i put dobra. Čovjeku je nemoguće hoditi po oba ta puta, već se mora opredijeliti kojim će putem hoditi. Pozvao je fra Ante vjernike na opredjeljenje za put dobra, a ne za put podrugljivaca i grešnika. Nakon mise vjernici su ostali pred Gospodinom u euharistijom klanjanju. Prvu večer sveto slavlje animirao je zbor iz  virovitičke Župe blaženog Alojzija Stepinca – Milanovac s župnikom Josipom Homjakom.

Druge večeri, u četvrtak 13. listopada, crkva je bila ispunjena obiteljima koje su nakon euharistije bile na nagovoru fra Ante Vučkovića o obitelji i vjeri. Govorio je o razlikama između muškarca i žene. Muškarac koji je stvoren od praha je sposoban stvarati i upravljati zbog daha Božjeg koji je u njemu, no on je i u stanju vratiti se u svoje ništavilo. Dok je žena stvorena od živog bića ona koja je ravnopravna muškarcu i o njoj uvelike ovisi hoće li se muškarac vratiti u to ništavilo ili će biti slika Božja. Progovorio je i o krizi očinstva u današnje vrijeme kojoj su najviše izloženi oni najranjiviji, a to su djeca. Svaki je otac uzor svome djetetu bio on dobar ili loš uzor. Žena je biće kojem je potreban jezik ljubavi da bi bila ispunjena, dok je muškarcu potreban jezik poštovanja, zaključio je fra Ante na kraju druge večeri koju je glazbeno animirao zbor iz župe svetog Josipa iz Slatine.

Treću večer, u petak 14. listopada, euharistiju je animirao domaći ansambl Conntese. Ove večeri je fra Ante progovorio o hipokriziji ili licemjerju. Isus je svoje učenike učio da budu iskreni i svoji. Kršćanin ne bi trebao imati mračnu nutrinu koju skriva, već bi se njegova unutrašnjost trebala reflektirati na van. Nakon euharistije održan je predivan koncert suhopoljskih Contessa i ženske klape Lađarice iz Siska koje su svojim višeglasjem upotpunile ovu pripravu.