Budi dio naše mreže
Izbornik

Suradnja Isusovačke službe za izbjeglice s Hrvatskim Para Taekwondo savezom

Zagreb (IKA)

Isusovačka služba za izbjeglice ostvarila je suradnju s Hrvatskim Para Taekwondo savezom kako bi pomogli djeci s poteškoćama koji su se doselili iz Ukrajine u Hrvatsku da njihov proces rehabilitacije i dalje kvalitetno napreduje, prenosi Vatican News.

Nakon više od godinu dana od početka ukrajinskog rata, većina prisilno raseljenih majki nije uspjela riješiti pitanje rehabilitacijskog programa za svoju djecu koja zahtijevaju posebnu skrb. Opterećene rješavanjem egzistencijalnih pitanja, nedostajalo je vremena za savladavanje prepreka koje su dobro poznate i većini hrvatskih obitelji s djecom sa poteškoćama u razvoju.

Isusovačka služba za izbjeglice je pokušala pronaći alternativne instrumente uključivanja djece u programe kako bi se nastavio njihov proces rehabilitacije koji je započeo i prije rata. Na taj način bi svako dijete imalo mogućnost dalje napredovati u svom razvoju.

Tako je došlo do suradnje s predsjednicom Para Taekwondo saveza, Martinom Peranović i trenerom Marijem Rendulićem. Zahvaljujući njima, dosada je za devetero djece iz Ukrajine pružena psihofizička podrška te su dobili šansu za kvalitetan razvoj. Uz pomoć dva trenera odrađeno je nekoliko treninga, uzevši u obzir posebnosti svakog dječaka i djevojčice te prilagodivši program njihovim potrebama.

Isusovačka služba za izbjeglice je s Hrvatskim Para Taekwondo savezom stupila u kontakt krajem prethodne godine, dok suradnja traje od ožujka ove godine. U sljedećoj fazi predviđa se uključivanje prisilno raseljene djece u grupe s djecom domicilnog stanovništva, prenosi Vatican News.