Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret kardinala Puljića i šefa delegacije EU-a u BiH Sattlera

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u utorak 5. siječnja susreli su se vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić i šef delegacije Europske Unije u Bosni i Hercegovini i njezin specijalni predstavnik za BiH Johann Sattler.

Sattler je najprije kardinalu Puljiću čestitao božićne blagdane te mu je zahvalio što je u prethodnom razdoblju, otkako je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije, bio graditelj mostova. Zatim su razmijenili mišljenja o aktualnom stanju u državi. Obojica su se složila kako je potrebno izgrađivati državu i društvo u kojem će svi biti jednaki pred zakonom i imati jednaka prava te kako je nužno ispraviti greške koje su nastale Daytonskim sporazumom. Pritom su istaknuli da se stvari mogu kretati naprijed unatoč postojećem kompliciranom uređenju. Obojica su se složila kako BiH treba biti država jednakih prava svih njezinih građana i naroda.

Zatim su progovorili i o aktualnoj migrantskoj krizi. Sattler je zahvalio kardinalu Puljiću što je prije nekoliko dana dignuo glas te progovorio o ljudskom dostojanstvu koje zaslužuje svaki čovjek. Zaključili su da je to pitanje koje se tiče svih te da je potrebno napraviti strukturu kako bi se taj problem riješio. Isto tako, neophodno je osigurati osnovne i humane uvjete za život migranata.

Susret je završen zajedničkim željama za zdravlje i blagoslov u novoj 2021. godini.

Ovo je bio prvi susret kardinala Puljića i šefa delegacije EU-a i njezinoga specijalnog predstavnika za BiH Sattlera od njegovog stupanja na službu 1. rujna 2019. Obojica su izrazila želju za budućom suradnjom.