Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret ministranata Dugoselskog dekanata

Zagreb (IKA)

Pod geslom „Služite Gospodinu u veselju“ (usp. Ps 100) održan je u subotu 7. ožujka u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu susret ministranata Dugoselskog dekanata. Na susretu su bili ministranti iz župa Brckovljani, Dugo Selo I. i II., Lupoglav te Sesvetski Kraljevec.

Susret je započeo u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca koji već četvrtu godinu pomažu vlč. Pavlakoviću u realizaciji ovog projekta u okviru pastorala duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 52 ministranta: 51 osnovnoškolac i 1 ministrant srednjoškolac iz 7 župa Dugoselskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 60 minuta kojeg je osmislio i vodio rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje treba uložiti svoje životne talente. Uslijedio je ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili s igrama u prostorijama Sjemeništa i sportske dvorane, a sedmaši i osmaši, njih sedam, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Potom su ministranti pristupili sakramentu ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojega je dijelio župni vikar u župi Dugo Selo I. o. Davor Lukačević CPPS trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz pet župa u zajedništvu s povjerenikom. Projekt dekanatskih susreta ministranata vezan je uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Središnji događaj susreta bila je misa koju su slavili u sjemenišnoj kripti Sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici – svaki iz po jedne župe – poslužuju kod oltara. Predvoditelj mise bio je vlč. Pavlaković u koncelebraciji s o. Davorom Lukačevićem, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz pratnju sjemeništaraca Petra Vukovića i Lovre Sušca.

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim ministrantima molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a potom i molitvu za uspjeh i blagoslov Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u svibnju u Zagrebu.

Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca travnja, a na njemu će sudjelovati ministranti Novozagrebačkog dekanata.