Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret obitelji Dubrovačke biskupije u Korčuli

Korčula (IKA)

Susret obitelji Korčulanskog, Pelješkog i Stonskog dekanata Dubrovačke biskupije održan je u subotu 2. ožujka u pastoralnom centru sv. Antuna u Korčuli, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Uz župnika domaćina don Franu Kuraju, dekana Korčulanskog dekanata, nazočni su bili župnici iz Orebića, Lumbarde, Pupnata, Smokvice kao i župni vikar iz Blata. Susret je organiziralo Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na početku susreta dekan Kuraja zaželio je dobrodošlicu svima nazočnima, a nakon njega se kratkim pozdravnim govorom okupljenima obratio predsjednik biskupskog Vijeća za život i obitelj mr. don Marinko Šljivić, prenoseći također pozdrave biskupa Roka Glasnovića koji nije mogao sudjelovati na susretu. Predavanja su održali dr. sc. don Josip Bošnjaković s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu te psihologinja Jelena Zadro iz Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri HKS-u.

Dr. Bošnjaković je održao predavanje „Biti suosjećajni parovi i roditelj – prednosti suosjećajne komunikacije“. Istaknuo je da je suosjećanje, empatija, važna karakteristika ljudskog života i veže se uz glagol ljubiti. „Suosjećanje je vezano uz ljubav“, kazao je dr. Bošnjaković te dodao kako je ostvareni čovjek tek onaj čovjek koji ljubi. Dotičući se Knjige izlaska 3,14 istaknuo je kako je ono najviše što se može ostvariti u životu, a vjeruje da je to i želja svih roditelja prema djeci -„biti“ odnosno da djeca „budu“.

Jedan od tereta koji roditelji mogu natovariti djeci, ili jedan bračni drug drugome, su očekivanja, nastavio je dr. Bošnjaković. Međutim, treba ići za tim da u životu prije svega trebamo biti ljudi. Naši problemi u životu i kompleksi nastaju ako nismo doživjeli da smo ljubljeni takvi kakvi jesmo, nego nastojimo u životu postići nešto da bismo stekli neki ugled ne bi li na taj način dobili pažnju i ljubav. Nadalje je poručio da trebamo biti milosrdni i suosjećajni jedni prema drugima te pomagati drugima kada vidimo da im je naša pomoć potrebna. „Pozvani smo djelovati i biti na sliku kakav je naš Bog“, istaknuo je dr. Bošnjaković. Nakon predavanja održana je kratka radionica.

Tema predavanja psihologinje Jelene Zadro bila je „Roditeljstvo – izazov granica u odgoju“. Psihologinja je između ostalog istaknula kako ne postoji savršen odgoj ni savršen roditelj, ali da se na tome treba raditi i učiti iz pogrešaka. Trebamo svoje dijete voljeti, pridavati mu pažnju, naučiti s njim komunicirati te biti strpljiv i znati opraštati, kazala je psihologinja. Posebno je istaknula da roditelji trebaju biti dosljedni u svojim odlukama i postavljanju granica u odgoju djeteta te korigirati ponašanje kod djeteta. Isto tako treba biti i kreativan u korigiranju djetetova ponašanja nudeći alternative za njegovo ponašanje, treba prepoznati potrebe djeteta te ga podučavati ispravnom ponašanju. Roditelji trebaju imati realnu sliku i od malih nogu postavljati granice koje je potrebno revidirati kako dijete odrasta. „Trebate uživati u roditeljstvu i na tom putu biti strpljivi“, poruka je roditeljima na kraju izlaganja psihologinje Zadro. Uslijedila je kratka radionica.

Nakon predavanja korčulanski dekan i župnik Kuraja predvodio je križni put, a razmatranja uz križne postaje čitali su predstavnici župa s otoka.

Susret su pjesmom animirali mladi iz korčulanske župe. Druženje je nastavljeno uz zakusku u prostorima Srednje škole.

Susreti obitelji Dubrovačke biskupije ove godine organizirani su u dva dana. U petak 1. ožujka susret je bio u Dubrovniku za obitelji Konavoskog dekanata i dekanata Dubrovnik 1 i 2, a u subotu 2. ožujka u Korčuli za ostala tri dekanata.