Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret odgojnih djelatnika s područja Gospićko-senjske biskupije

Plitvice (IKA)

U pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Plitvicama u subotu 16. ožujka održan je, u organizaciji Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije, duhovni susret djelatnika u odgoju s područja biskupije.

Središnji gost predavač bio je rektor Bogoslovskog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci i profesor na riječkoj Teologiji prof. dr. Mario Tomljanović koji je govorio o Evanđelju radosne vijesti kao ponajboljoj Školi za život te o Zajedničkom putu Crkve. Susret je molitvenim uvodom otvorio predstojnik Katehetskog ureda Nikola Turkalj predstavivši nekoliko misli o Bibliji, knjizi koja za svaki ljudski problem ima duboko umno i teološko rješenje.

Govoreći nazočnim prosvjetnim djelatnicima, ravnateljima i vjeroučiteljima dr. Tomljanović je istaknuo da radeći stalne reforme u obrazovanju, mi se ustvari želimo odmaknuti od najvažnijih problema koji postoje, te je istaknuo pet najvažnijih pitanja za koje se odgovor nalazi u Bibliji. Što tražimo, Zašto se bojimo, Čime ćemo se osoliti, Što vi mislite tko sam ja te na koncu Ivanovo evanđelje 8-10 koje treba čitati ovih korizmenih dana.

Govoreći o razlikovanju odnosno o Zajedničkom putu Crkve dr. Tomljanović je preporučio kako u kontekstu svakodnevnice djelovati i pronaći mir. Jedino u modernoj pustinji da bi u Uskrs ušli pročišćeni u novom ruhu. Pustinja je zdrava jer čini puno dobra u našoj duši. Ona ne znači odsutnost od ljudi već Božju prisutnost i čišćenje. Tako je i ovaj duhovni susret za nas blagoslov jer smo izašli iz svakodnevnog okruženja. Trebamo naučiti ljubiti Boga u svemu i sve ljubiti u Bogu.

Sa Crkvom treba biti povezan u svim okolnostima i sferama, od obitelji, preko župe do biskupije. Pri tome budimo ponizni jer bez poniznosti nema vjere. Budimo autentični te svjedočimo i proživljavajmo crkveno, osjećajmo Crkvu. Napravimo ove korizme iskorak, zaključio je dr. Tomljanović

Na koncu je slijedila misa koju je predslavio dr. Mario Tomljanović u suslavlju preč. Nikole Turkalja i đakona Marija Kralja. Propovjednik je govorio o korisnosti vršenja zakona koji nam ukazuju kako zahvaljivati Bogu. Svetost se događa samo tamo gdje se izvršava ispunjenje Božjeg zakona, zaključio je dr. Tomljanović.