Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret pape Franje sa skupinom domorodaca

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u četvrtak 17. listopada poslijepodne susreo s 40-ak domorodaca koji sudjeluju na Sinodi za Panamazonsko područje i na drugim inicijativama koje se ovih dana održavaju u Rimu, a koje su dopratili nadbiskup Porto Velha Roque Paloschi i kardinal Claudio Hummes. Vijest je objavio Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, a prenio je Vatican News.

Susret je započeo kratkim govorom koji su pročitali jedna žena i jedan muškarac, predstavnici domorodačkih naroda koji su preko njih Svetom Ocu izrazili zahvalnost za zakazivanje sinode, te zamolili pomoć kako bi ostvarili želju da svojim narodima zajamče miran i sretan život, brinući o vlastitoj zemlji i štiteći vode da bi u njima mogli uživati njihovi potomci, navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Papa Franjo se obratio nazočnima s nekoliko riječi, ističući da je Evanđelje poput sjemena koje padne na zemlju na koju naiđe te raste s obilježjima te zemlje. Osvrćući se pak posebno na Amazonsko područje, Sveti Otac spomenuo je opasnosti od novih oblika kolonizacije. Na kraju, govoreći o korijenima kršćanstva, rođenoga u židovskom svijetu, razvijenoga u grčko-latinskom, i koje je poslije došlo do drugih zemalja, kao što su slavenske, istočne, američke, Papa je ponovno napomenuo da se Evanđelje treba inkulturirati, kako bi Isusov navještaj narodi primili s vlastitom kulturom.

Ključne riječi:
domorodci papa Franjo