Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret ravnateljice zagrebačkog Caritasa s bogoslovima

Zagreb (IKA)

Uvodni susret ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar s bogoslovima druge godine, koji ove godine sudjeluju u socijalno-karitativnom praktikumu, održan je u utorak 24. listopada u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Na susretu je, uz bogoslove i sestru Jelenu, bio i njihov odgojitelj vlč. Toni Potrebić. Na početku susreta s. Jelena Lončar uvela je bogoslove u temu socijalno-karitativnog praktikuma kratkim filmom koji je bio posebno napravljen za 90. obljetnicu zagrebačkog Caritasa. Nakon što su bogoslovi odgledali film, sestra Jelena upoznala ih je s poviješću zagrebačkog Caritasa i brojnim teškoćama na koje je on nailazio tijekom svog djelovanja. Potom je upoznala bogoslove sa šest Caritasovih kuća koje se nalaze na području Zagreba, a gdje će oni imati svoj socijalno-karitativni praktikum i dala im kratke uvodne napomene vezane uz sam praktikum. Sestra Jelena pri kraju susreta odgovorila je i na neka pitanja bogoslova vezana uz Caritas, obavljanje ovog praktikuma ili uz socijalnu situaciju u hrvatskome društvu.

Potaknula je bogoslove na pomaganje osobama koje su na marginama društva, a to mogu napraviti volontiranjem u zagrebačkom Caritasu i nakon obavljenog praktikuma.

Posebna je simbolika ovoga susreta u tome da je zagrebački Caritas prije nekoliko dana proslavio 90. obljetnicu osnutka. Isus je tijekom života „prošao zemljom čineći dobro i ozdravljujući sve“ (Dj 10, 38). Tim istim putem nasljedovanja trebaju poći i oni koje je on pozvao u svećeničku službu. Stoga bogoslovi druge formacijske godine Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa sudjeluju na socijalno-karitativnom praktikumu u kućama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kako bi dobili iskustvo rada s onima onkraj društva i kako bi to isto iskustvo kasnije mogli ukomponirati u izgradnju za svećeničko poslanje.