Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret sjećanja na 402 poginule djece u Hrvatskoj u Domovinskom ratu

Slavonski Brod (IKA)

Devetnaesti u nizu susret sjećanja na 402 poginule djece u Hrvatskoj u Domovinskom ratu pod nazivom "Mali križ - velika žrtva" održan u subotu, 19. lipnja u Slavonskom Brodu okupio je stotinjak roditelja i civilnih stradalnika u Domovinskom ratu iz raznih krajeva Hrvatske.

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja susret je započeo u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misom zadušnicom, koju je predvodio fra Siniša Pucić, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca.

“Nijedan žrtva, patnja bol, smrt ne bi imali smisla niti vrijednost da Gospodin nije otvorio vrata raja svojom patnjom, mukom smrću i uskrsnućem. Mi živimo radi uskrsnuća…“, rekao je na početku homilije fra Siniša.

Predstavnici roditelja i obitelji poginule djece polažu vijence kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo”

Ukazavši na važnost zajedništva kako u obitelji tako i u društvu Crvki ustvrdio je da je u zajedništvu snaga, da je puno lakše nositi križeve svoga života. Zahvalio je roditeljima poginule djece i bližnjih što su u okviru svoje udruge i Crkve ostali zajedno, bili podrška i potpora jedni drugima.

Iako je prošlo 29 godina spomen na njihovu poginulu djecu i bližnje još je bolan, rekli su neki od nazočnih roditelja, posvjedočivši kako im puno znače ovi susreti na kojima se pomole, utješe, jer jedni druge najbolje razumiju.

Nakon mise u parku Šetalište Braće Radića nastavljen je prigodan program uz polaganje vijenaca, cvijeća i svijeća podno spomen obilježja “Prekinuto djetinjstvo” kod kojeg se svake godine, pa tako i ove, odaje počast najmlađim hrvatskim ratnim žrtvama, kojih je samo u Slavonskom Brodu bilo čak 28. Riječ je o spomen obilježju podignutog 2016., koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 18 godina.

Vijence su položili predstavnici roditelja i obitelji poginule djece, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik premijera potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, izaslanstvo Policijske uprave Brodsko-posavske, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Susret je nastavljen zajedničkim druženjem.

Ova svečanost organizira se svake godine kako bi se odala počast  poginulima i od zaborava očuvala istina o najmlađim stradalnicima u Domovinskom ratu, u gradu koji je postao simbol stradanja djece.