Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio misno slavlje Susreta katoličke srednjoškolske mladeži u Karlovcu

Karlovac (IKA)

„Susret katoličke srednjoškolske mladeži“ održan je u petak, 27. listopada 2023. u Župi Presvetoga Srca Isusova u Karlovcu.

Susret je započeo duhovnom obnovom za srednjoškolce koju je predvodio provincijski promicatelj duhovnih zvanja i odgojitelj Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Stjepan Brčina, OFMConv, a nastavio se misnim slavljem, koje je predslavio mons. Ivan Šaško.

Na počeku misnog slavlja biskup Ivan Šaško pozdravio je okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i u svoje ime. Zahvalio je svima koji doprinose odgoju, obrazovanju i napretku srednjoškolaca te pozvao da sve odluke i nastojanja zahvalno stave u prinos misnog slavlja toga dana „u kojemu, jer smo Crkva, molimo jedni s drugima i jedni za druge“, kazao je.
Osobito je istaknuo poziv pape Franje na post i molitvu za mir u svijetu, koji je razdiran ratovima i sukobima.

U homiliji mons. Ivan Šaško istaknuo je kako se sv. Pavao trudi kršćanima pokazati „da problem zla treba gledati onkraj pukoga poštivanja propisa. On sam bio je gorljivi židovski vjernik, sasvim predan propisima, a onda je otkrio dublju čudnu prisutnost u čovjeku, zbog koje kaže: ‚Ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio — to činim‘“, rekao je biskup i nadodao da je takva dvojnost svima bliska. „Ona govori da nije dovoljna samo svijest i spoznaja da bismo težili prema dobru i ostvarivali ga. Postoji nešto složenije, u čemu važnu ulogu ima naša sloboda“, napomenuo je.

„Prepuštenost čovjeka njegovoj volji i prohtjevima izgrađuje kulturu moći koja ne može odgovoriti na ljudsku čežnju za puninom. Od političkih preko kulturalnih do medijskih planova susrećemo moć koja sustavno nastoji ušutkati nadnaravnost ljudskih čežnja, taj predivan prostor komuniciranja Boga i čovjeka. Umjesto te čežnje, koja u konačnosti traži Boga, nudi se beskonačna potjera za nekim trenutnim, prolaznim dobrima. Čežnja se s punine preusmjerava na djelomično i prolazno, pa tako i na isprazno, a kada ljudske čežnje budu lišene svoje svrhe, ostaju samo instinkti“, naglasio je mons. Ivan Šaško.

„Postoje znakovi koje treba čitati da bi se moglo izabirati, povezivati misli, odlučivati, razumjeti kamo idemo. Ti se znakovi ne odnose samo na vrijeme nego i na mjesto, na ozračje, na događaje. I danas u našim životima, u životu društva, naše hrvatske domovine postoje jasni znakovi koji upućuju na posljedice“, rekao je propovjednik istaknuvši važnost razlučivanja te nadodao da je „prepoznavati i razlučivati ponajprije promatranje, da bismo mogli tumačiti. Pritom nismo prepušteni sebi. Ponajprije nosimo mudrost, dar Božji u sebi. Osim toga, postoje naraštaji prije nas; ljudi koji prenose mudrost i kojima je stalo do istine i tu istinu predaju nama, jer nas vole. To da nas vole potvrdili su i potvrđuju svojom žrtvom. Ne zaboravimo: Svakoga čovjeka koji govori istinu treba poslušati, ali samo onoga koji je spreman žrtvovati se vrijedi nasljedovati.“

Propovjednik je naglasio da „vidjeti što se događa poziva nas da otkrivamo sebe u Božjemu planu, da bismo znali kako najbolje biti dionici crkvene i društvene zajednice, istodobno se protiveći iskušenju da vjerujemo da su poteškoće tako velike da bi ih bilo nemoguće riješiti. Umjetnost razlučivanja nalazi se u učenju čitati svijet počevši od Božje ljubavi i pouzdanja u njega.“

„Svađa nije pripadna kršćanskomu ponašanju. No, Isus ne kani reći da kršćanin jednostavno odustane od onoga što mu je pripadno, jer bi odustao od istine, ali promiče susret, razgovor, dogovor među zavađenima. Da bi se vidjelo tko je u pravu potrebno je tek malo razumnosti i dobre volje. Najčešće sukobi nastaju iz sebičnosti i želje za vladanjem. Ako utišamo sebičnost i bahatost, svaki se spor može riješiti. Znamo da pribjegavanje ljudskomu sudištu ne vodi prema sigurnomu dolasku do pravednoga rješenja“, istaknuo je biskup Ivan Šaško.

U zaključku homilije propovjednik je rekao da je danas svima, a osobito mladima, teško razlučiti, razlikovati, procijeniti dobro i zlo, istinu i laž. „Društvene mreže lako stave na istu ravan, ostave dojam istovrijednosti potpune neistine i najdublje istine. Zato se držite promatranja, neudaljavanja od očitosti, razgovora s Bogom po Duhu koji je u vama, ljubavi svojih bližnjih, zajednice Crkve i neprestanoga učenja, stjecanja znanja i molitve za mudrost. Tako ćete postati istinski katolički muževi i žene, intelektualci koje neće ljuljati i nositi vjetrovi ideologija koje ne prestaju zadirati i trovati ljudske živote i društva. Nećete ostati u raljama onih koji sebe nameću kao mjerilo i koji svaki svoj prohtjev žele nametnuti da im se bez pogovora plješće i da ih se hvali“, zaključio je mons. Ivan Šaško.

Na misnom slavlju koncelebrirali su mons. Ferdinand Vražić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik Župe Presvetog Srca Isusova preč. Dražen Karačić, fra Stjepan Brčina te svećenici Karlovačkog dekanata.

Susreti katoličke srednjoškolske mladeži održavaju se svakog listopada od 2002., a organiziraju ga vjeroučitelji srednjih škola grada Karlovca u zajedništvu s Karlovačkim dekanatom. Cilj susreta je okupiti mlade katoličke srednjoškolce te im uz druženje ponuditi duhovni sadržaj koji vrhunac ima u misnom slavlju.