Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret uprava hrvatske i slovenske provincije franjevaca konventualaca

Ptuj (IKA)

Zajednički godišnji susret dviju provincijskih uprava (definitorija) franjevaca konventualaca – Hrvatske provincije sv. Jeronima i Slovenske provincije sv. Josipa, održan je 23. veljače 2023. u Samostanu sv. Petra i Pavla u slovenskom Ptuju.

Nakon uvodne molitve i pozdrava, provincijski ministri fra Milan Kos i fra Miljenko Hontić iznijeli su kratki pregled o aktualnom stanju u svojim provincijama tijekom godine dana, odnosno od održavanja prošlogodišnjih provincijskih kapitula. Obje provincije slavile su svoje kapitule prošle godine u veljači (prvi dio) i travnju (drugi dio).

Potom je bio osvrt i predstavljanje dokumenata koje su obje provincije izradile kao svoj četverogodišnji provincijski plan. Bilo je riječi i o nedavno proslavljenoj 50. obljetnici Provincije sv. Josipa.

Jedna od važnih tema bila je izmjena iskustava na polju pastorala s mladima kao i pastorala duhovnih zvanja. U tu temu (kao i u ostale) bili su uključeni i ostali članovi definitorija. Situacija sa zvanjima u slovenskoj provinciji je dosta teška, kao, uostalom, i u cijeloj Sloveniji.

Nakon stanke uslijedilo je dogovaranje i programiranje ovogodišnjega Susreta/„Srečanja“ dviju provincija, koji se redovito održava svake godine. To je već tradicionalni susret svih članova dviju susjednih provincija naizmjenično svake godine u drugoj zemlji. Ove godine domaćin susreta je hrvatska provincija, a za domaćina je predložen samostan u Novom Marofu.

Razgovaralo se također i o nedavno otvorenom Samostanu sv. Franje Asiškog u Danskoj. Samostan pripada hrvatskoj provinciji, ali jedan od subraće, koji je nedavno imenovan i kao privremeni upravitelj župe Nuuk na Greenlandu, član je slovenske provincije.

Na kraju susreta zaključeno je da su takvi radni sastanci provincijskih uprava plodonosni i obostrano obogaćujući, te će se nastaviti i narednih godina.

U popodnevnom dijelu svaki definitorij se posvetio zasebnom radu o aktualnim temama vlastite provincije.