Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Vijeća kardinala i pape Franje

Vatikan (IKA)

Vijeće kardinala održalo je u četvrtak 24. lipnja online susret kojemu se priključio i papa Franjo, prenijela je Nedjelja.

Kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice na sastanku su, uključivši se iz svojih zemalja, sudjelovali kardinali: Óscar A. Rodríguez Maradiaga (Honduras), Reinhard Marx (Njemačka), Sean Patrick O’Malley (SAD), Oswald Gracias (Indija), Fridolin Ambongo Besungu (Kongo), dok su se iz Vatikana uključili predsjednik Papinske komisije za Državu Vatikanskoga Grada Giuseppe Bertello i tajnik Vijeća mons. Marco Mellino. Sveti Otac susret je pratio iz svoga stana u Domu sv. Marte. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin zbog ranije preuzetih obveza nije bio nazočan.

Nakon Papina pozdrava sudionici su ukratko predstavili aktualnu situaciju na različitim kontinentima, uzimajući u obzir i pandemiju koronavirusne bolesti. U tom kontekstu kardinal Gracias zahvalio je Svetom Ocu na njegovim riječima i blizini zbog bolne situacije u Mjanmaru.

Papa Franjo progovorio je o važnosti sinodalnih putova na dijecezanskoj i nacionalnoj razini te kako bi se isti trebali odraziti na širi pokret koje je Tajništvo Biskupske sinode započelo posljednjih tjedana.

Kardinali su izrazili zadovoljstvo nedavnim izvještajem Moneyvala i napretkom oko metode ekonomskog i financijskog nadzora Svete Stolice.

Sastanak je završio dogovaranjem termina idućeg susreta predviđenog za rujan, objavila je Nedjelja.

Ključne riječi:
papa Franjo vijeće kardinala