Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnih pastoralnih vijećnika u Otočcu

Otočac (IKA )

U Otočcu je u nedjelju 4. studenoga na početku nove pastoralne godine održano tradicionalno okupljanje župnih pastoralnih vijeća Gospićko-senjske biskupije kojim se najavljuje nova pastoralna tema koja je ove godine u znaku duhovnih zvanja.

Susret je počeo bogoslužjem Riječi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je najavio domaćin mons. mr. Tomislav Šporčić, a predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Biskup je više od stotinu župnih pastoralnih vijećnika poručio da je njihova uloga u župama važna jer su birani zbog kvalitete kršćanskog života i zahvalio im na suradnji sa župnicima. Govoreći o pojmu poziva, biskup Križić je uz svećenički ili redovnički-Božji poziv istaknuo i svjetovni poziv pri čemu ta podjela danas ima kompleksno značenje „jer smo svi pozvani da budemo što vjernija slika Božja, da se bolje ostvarimo“. Čovjek naime nije stvoren do kraja, Bog nije čovjeku dao ime jer želi da se svaka osoba ostvari s njim u suradnji. Adam je kolektivno ime, a mi smo projekt od Boga koji treba dalje izgraditi i pretvoriti u stečevinu, da od „ništa“ postanemo više „čovjek“. Čovjek u svojoj slobodi može biti i Božje razočarenje i od njega se distancirati. Svoj dar dobiven od Boga čovjek mora pretvoriti u stečevinu. Božji poziv uključuje dijalog, poziv i odaziv, što vrijedi i za ostale svjetovne pozive. Prije se naime mislilo da laici ne mogu biti sveti što je krivo, jer ako oni strpljivo brinu za svoju obitelj mogu postići najveće posvećenje. S druge strane redovnici trebaju ne samo moliti u samostanima, već hodati zajedno s ljudima. Svećeničkim i redovničkim pozivima Isus daje posebno poslanje i njihov je broj bio uvijek znatan, do zadnjih pedesetak godina. Uzroci leže od pada nataliteta pa do pada vjere, ljubavi i smisla za žrtvu. Važno je danas imati dobrih svećenika, redovnika i redovnica i da mi svojim životima možemo svjedočiti u obiteljima, rekao je mons. Križić. Biskup je naveo nekoliko važnih stvari u tom pogledu kao što je podržavanje djece za duhovna zvanja, biti primjer djeci u vjerničkom životu, moliti za duhovna zvanja, ali i za svoje svećenike, biti njihov korektiv, što je ljekovito.

 

Središnje predavanje „Važnost župne zajednice za razvoj duhovnih zvanja“ održao je duhovnik u sjemeništu Zmajević u Zadru mr. Zvonimir Mikulić.

Kao bitne čimbenike jačanja duhovnih zvanja u Crkvi mr. Mikulić  naveo je kao najvažniji molitvu u kojoj se otkriva osobni identitet. Važno je i razmatranje riječi Božje, molitva treba zahvaćati cijelu župnu zajednicu, važna je liturgija, kateheze za mlade, a napose kršćanske obitelji. Treba razbijati mentalitet da je sramota biti svećenik i dublje proniknuti u pastoral mladih, zaključio je vlč. Mikulić. Kao osobni razlog odluke za svećenički poziv predavač je naveo više razloga, od župnog i školskog vjeronauka, preko podrške obitelji i ministrantskih iskustava koja su mu činila duhovnu radost. Uslijedila su pitanja o budućnosti vjere pri čemu je vlč. Mikulić istaknuo potrebu ustrajnosti.

Generalni vikar biskupije vlč. mr. Marinko Miličević predstavio je pastoralni plan biskupije za Godinu duhovnih zvanja pri čemu je istaknuo odgovornost svih. Biskup Križić u zaključku je istaknuo da je Isus govorio maloj skupini ljudi, a Biblija govori da je pravednih manje od grešnih. Čuvajmo zato malo stado, jer lakše je većini vjerovati u idole no u pravog Boga. Vjera u narodu posebno ovisi o svećenicima, a na vama vjernicima je da upozorite na ono što ne funkcionira, budite korektiv. Nije važno koliko ljudi dolazi u crkvu već da oni koji dolaze budu kvasac“, zaključio je biskup Križić.