Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati

Zagreb (IKA)

Godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu održan je u ponedjeljak 14. ožujka na zagrebačkoj Šalati.

Inicijator skupa bio je rektor preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa iz kojih dolaze sjemeništarci, zajedno s odgojiteljima u Sjemeništu, pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo kratkom okrjepom nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 18 župa, iz koliko ih dolaze sjemeništarci, na susret su se odazvala 15 župnika.

Nakon uvodne molitve za duhovna zvanja sv. pape Ivana Pavla II. koju je pripremilo Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, uslijedila je rektorova riječ dobrodošlice i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio sredinom prošle školske i vjeronaučne godine, 8. ožujka 2021.

Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima za angažman te svećeničko svjedočenje koje se na poseban način očituje u vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana te ljetnih praznika, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Potom je govorio o različitim temama kao što su: nastavak obnove šalatskoga kompleksa nakon potresa u ožujku i prosincu 2020. godine; statistika broja sjemeništaraca po nad/biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektiva rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna sveta misa, predvođenje pobožnosti u župi i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pisano izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u Sjemeništu.

Okupljenim župnicima potom se obratio i gost susreta vlč. Zoran Grgić, župnik u Vrbovcu i povjerenik za pastoral mladih u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji koji je, na zamolbu rektora Sjemeništa, progovorio o tijeku priprema za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 17. rujna 2022., a potom se je referirao i na određene naglaske u odnosu župnik–sjemeništarac nudeći poticaje župnicima u tom vidu.

Razredni odgojitelj vlč. Luka Premelč potom je izvijestio župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, dok je duhovnik Sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao okupljene župnike sjemeništaraca s aktualnim duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli Navještenja Blažene Djevice Marija koja je zaključena molitvom na nakanu za žrtve pandemije koronavirusne bolesti i rata te za mir u Ukrajini, a potom je upriličen zajednički radni ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici kojem se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.