Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnikâ sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu

Zagreb (IKA)

U ponedjeljak, 11. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održan je tradicionalni godišnji Susret župnikâ sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu.

Inicijator ovog skupa bio je rektor Sjemeništa Matija Pavlaković sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u Sjemeništu, pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa časoslova naroda Božjega, nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 15 župa, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se sedam župnika. Osmorica župnika su se ispričala na nemogućnosti dolaska zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza.

Nakon uvodne molitve za proglašenje blaženim sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, čije su se 22. obljetnice smrti prisjetili okupljeni župnici i odgojitelji sa zagrebačke Šalate evocirajući uspomene na ovog uzornog svjedoka Evanđelja, Božjeg milosrđa i ljubavi, uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio sredinom prošle školske i vjeronaučne godine, 13. ožujka 2023. godine.

Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana te ljetnih praznika, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Potom je rektor progovorio o različitim temama kao što su: nastavak obnove šalatskoga kompleksa nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine; statistika broja sjemeništaraca po nad/biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektiva rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna sveta misa, predvođenje pobožnosti u župi i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom i Agronomskom školom u Zagrebu koju sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u Sjemeništu.

U svom izlaganju okupljenim župnicima predstavio je i sažetak izvještaja o Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu prezentiran biskupima Zagrebačke crkvene pokrajine na njihovoj 59. redovnoj sjednici održanoj početkom veljače u Biskupskom ordinarijatu u Sisku, nakon čega se otvorila plodna rasprava.

Okupljenim župnicima potom se obratio i gost susreta preč. Vlado Razum, rektor samostanske crkve Corpus Domini u Zagrebu i vanjski duhovnik u zagrebačkom Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, koji je održao poticajni korizmeni nagovor uz molitvu za darove mudrosti i jakosti Duha Svetoga u vremenu koje nam Gospodin daje.

Rektor Pavlaković u svojstvu razrednog odgojitelja potom je izvijestio župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, dok je duhovnik Sjemeništa vlč. Luka Premelč upoznao okupljene župnike sjemeništaraca sa aktualnim duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva na nakanu Svetoga Oca namijenjena za nova i sveta duhovna zvanja, budući da se Crkva u ovome tjednu, 13. ožujka, spominje jedanaeste obljetnice papinskoga izbora pape Franje na mjesto poglavara Katoličke Crkve.

Susret župnika sjemeništaraca sa šalatskim odgojiteljima završen je zajedničkim radnim ručkom svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici.