Budi dio naše mreže
Izbornik

Susreti učenika katoličkih škola koji se pripremaju za sakramente prve pričesti i potvrde

Zagreb (IKA/TU)

Susreti s učenicima katoličkih škola u Zagrebačkoj nadbiskupiji koji se pripremaju za sakramente prve pričesti i potvrde održani su u ponedjeljak, 6. studenog 2023. i utorak 7. studenog 2023. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Susret pripravnika za sakrament prve pričesti održan je u ponedjeljak 6. studenoga 2023., na kojem je sudjelovalo oko 100 učenika iz Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, osnovne škole „Dominik Savio“, osnovne škole „Lotrščak“ i osnovne škole „Ružičnjak“, uz svoje vjeroučitelje, učitelje i ravnatelje.

Nakon pozdrava Povjerenika, učenici su pogledali animirani film o sakramentu ispovijedi te poslušali katehezu kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i rektora zagrebačke katedrale mons. Zlatka Korena.

Istaknuo je kako je važno imati identitet i biti svjestan svoga identiteta, koji ih povezuje s njihovom župnom zajednicom u kojoj imaju svoje mjesto. Svaki od njih, poput komadića kruha, u toj zajednici, postaje dionik euharistijske žrtve.

Susret učenika koji se pripremaju za sakrament potvrde istih škola održan je u utorak, 7. studenog 2023. na kojem je katehezu također održao mons. Koren. Napomenuo je kako se za sakrament potvrde, dok su na krštenje bili doneseni, duhovno pripremaju i dolaze na njega sami, ali s naglaskom na važnost izbora kuma, kao osobe od povjerenja, koja ih cijeloga života prati. Savjet, mudrost i znanje, darovi su Duha Svetoga koje im je mons. Koren posebno naglasio da si kao mladi ljudi osvijeste njihovu važnost u svakodnevnom životu. Uz prigodni dar koji je svaki učenik dobio, susreti su završili zajedničkim druženjem.

Susrete je organiziralo Povjerenstvo za katoličke škole i predškolske ustanove na području Zagrebačke nadbiskupije.