Budi dio naše mreže
Izbornik

Sutomore se uključio u Godinu priprave za svečanu obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu

Sutomore (IKA)

Molitvena zajednica štovatelja Božjeg milosrđa „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Sutomora također se uključila u Godinu priprave, te je u popodnevnim satima 22. listopada upriličeno štovanje relikvija sv. Ivana Pavla II., molitva krunice i litanija na čast Blažene Djevice Marije.

Sveti papa Ivan Pavao II. posvetio je 17. kolovoza 2002. godine u svetištu Božjeg milosrđa u Łagiewnikima u Krakovu svijet Božanskom milosrđu. Sljedeće godine navršava se dvadeset godina od tog milosnog događaja. Stoga ove godine na blagdan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada, započela je Godina priprave za svečanu obnovu svijeta Božjemu milosrđu koja će trajati do 22. listopada 2022.

Pobožnosti u Sutomoru predvodio je đakon don Damir Vrbešić. Svetu misu u 15 sati predslavio je mladomisnik mr. don Ivan S. Vukčević, rođeni Budvanin, dipl. klavirist, magistar muzikologije i znanstveni djelatnik, inače svećenik biskupije u Eisenstadtu (Austrija).

U svojoj je propovijedi istaknuo značaj inherentnosti našeg svagdanjeg života Božanskom milosrđu. Sveobuhvatni Bog često je prevelik za ljudsko poimanje, ali je veličina njegova milosrđa iskazana u Sinu kao lepeza darova koje trebamo prihvatiti u raznim segmentima našeg života, posebno imajući uvijek otvoreno srce za Njega. No, Bog neće neprekidno lupati na naša vrata jer je i On odsutan tamo gdje prestaje dobra volja. Tako možemo podvući paralelu konačnih stvari – raja i pakla: stalna prisutnost Boga nasuprot njegove potpune odsutnosti. S tim u vezi, ljudi pokušavaju da žive i imaju život bez Boga te ostaju bez životne esencije, neophodne tvari koja sve pokreće. Naglasio je strpljivost kao odliku dobroga kršćanina u hodu s Bogom. Na taj će način moći ispuniti osnovnu kršćansku zadaću: navijestiti i svjedočiti Blagu vijest.

Don Ivan je na kraju poželio vrijednoj župnoj zajednici u Sutomoru blagoslovljen hod kroz godinu kada će se na istome mjestu svakog 22. u mjesecu obavljati pobožnost Božanskome milosrđu. Činit će to sa zajednice štovatelja Božjeg milosrđa iz cijeloga svijeta.

Uslijedilo je zatim nastavak pobožnosti Božanskom milosrđu: zazive Duhu Svetom, molitvu sv. Mihaelu Arkanđelu, molitvu sv. Faustine, krunicu i litanije Božjega milosrđa, čitanje ulomaka iz Dnevnika sv. Faustine i čin posvete svijeta Božjemu milosrđu. Molitveni dan zaključen je euharistijskim klanjanjem.