Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje proslavljena u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U crkvi sv. Frane u Šibeniku, Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, 4. listopada svečano je proslavljena svetkovina naslovnika i zaštitnika crkve i samostana franjevaca konventualaca, sv. Franje Asiškoga.

Svečanu koncelebriranu večernju misu predslavio je rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić. U homiliji osvrnuo se na gubu u životu sv. Franje te gubu svagdašnjice.

“Iz onoga što mu bijaše strašno vidjeti, njegovu uhu nepodnošljivo osjetiti, po Božjoj milosti iz susreta s gubavce  promijenilo se u slast života. Franjo je tada ozdravio od svoje gube; više nije živio za sebe, već za drugoga. Ozdravio je od svoje sebičnosti, taštine i samodopadnost i otvorio svoja dobra potrebitima”, istaknuo je.

Don Đuliano naglasio je važnost promatranja vlastitoga života pod svjetlom Božje milosti i usprkos našim osobnim problemima i slabostima, jer “ukoliko želimo, i mi možemo ozdraviti od svoje gube koja danas nije samo fizički izlječiva bolest”.

“Primjer sv. Franje pomaže nam u borbi s nama samima, s našom gubom koju smo možda sami izazvali postavivši granice između sebe i drugih. Po zagovoru sv. Franje znajmo prepoznati vlastitu gubu u svom životu, moliti Gospodina da nas izliječi i obnovi i dade nam priliku za novi početak.”

Okupljene je na početku pozdravio gvardijan i rektor svetišta fra Josip Ivanović te poželio da godišnji spomen Asiškoga Siromaška bude svakome na poticaj življenja vlastitoga poziva na svetost.

Jutarnja misna slavlja predvodila su braća iz Samostana sv. Frane fra Augustin Kordić i fra Željko Klarić. Poslije svih misa vjernici su imali priliku iskazati štovanje relikvijama sv. Franje te se zadržati u osobnoj molitvi.

Za svetkovinu sv. Franje samostanska zajednica i zajednica vjernika pripremale su se devetnicom, a posebice trodnevnicom tijekom koje su članovi mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda imali svoju godišnju duhovnu obnovu. U ponedjeljak, na uočnicu svetkovine, slavljen je Obred preminuća sv. Franje koji je predvodio gvardijan Ivanović, a uz ostale vjernike sudjelovali su članovi OFS-a i sestre franjevke od Bezgrješne.