Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Ivan Pavao II. proslavljen u Šibenici

Podmilačje (IKA)

Više od tri stotine vjernika okupilo se 22. listopada u filijalnoj crkvi u Šibenici, Župa Podmilačje kod Jajca, proslaviti blagdan sv. Ivan Pavla II., pape, zaštitnika mjesta.

Misno slavlje ispred crkve na mjesnom groblju predvodio je domaći župnik fra Filip Karadža uz koncelebraciju župnika župe Mrkonjić Grada i Liskovice don Darka Aničića i župnog vikara u Podmilčaju fra Nikice Vujice.

U homiliji fra Filip je ukazao na značaj današnje svetkovine i lik sv. Ivana Pavla II., pape koji je umro prije 17 godina, točnije 2. travnja 2005. Premda se najčešće datum smrti uzima u vjerskom kalendaru kao datum rođenja za vječnost, Crkva je ipak izabrala 22. listopada kao njegov blagdan, kao spomen na slavlje njegove prve euharistije kao pape, poslije izbora 1978.

Premda je otišao Gospodinu prije 17 godina, njegove riječi snažno odjekuju i danas. Propovjednik je istaknuo nekoliko njegovih misli o životu i smrti. Božje nas zapovijedi uče putu života. Nadovezujući se na te papine riječi, propovjednik je rekao da čovjek živi dok je u skladu s Božjim zapovijedima ali kada ih ne slijedi on duhovno umire iako biološki živi, ali to nije život u punini,

Čovjek je pozvan na puninu života koja poprilično nadilazi dimenzije njegova zemaljskoga postojanja jer se sastoji u sudjelovanju u samom Božijem životu. Tumačeći te papine riječi fra Filip je rekao da se čovjek najprije začinje u Božjem umu, gdje ga Bog iz svoje ljubavi poziva u duhovno postojanje a onda se njegovo zemaljsko rađanje konkretizira u biološkom rađanju posredovanom po bračnoj ljubavi muškarca i žene koji postaju Božji suradnici i sukreatori novoga života koji uvijek izvire iz Boga i čovjeka kao njegova suradnika.

Takva antropologija ozrcaljena u Kristovu bogočovještvu, utjelovljenju i rađanju nadahnjivala je našeg današnjeg sveca. Tajna i ljepota kršćanstva je u tome što mi Kristu ne pridajemo samo svojstva proroka, čudotvorca, nego Bogočovjeka živoga koji nam je očitovao Boga kao takju zajednice a ne Boga samca. To mnogi ne mogu razumjeti niti shvatiti, odakle proistječu mnoge zablude, istaknuo je.

Iz papinih misli o smrti propovijednik je izdvojio sljedeće riječi: Veliki mir nalazim u pomisli na trenutak kada će me Gospodin pozvati , iz života u život. Papa nam tu govori zapravo o prijelazu i dvama kvalitetima življenja, gdje ostaje tajna kako ovozemaljska kratka faza življenja određuje našu vječnost. Ali, nemamo odgovora na sva pitanja, imamo puno toga pitati Gospodina kada dođemo pred njegovo lice. Tada će nam sve biti jasno kao u zrcalu kada ga budemo gledali licem ulice, naglasio je propovjednik.

Poslije euharistijskoga slavlja uslijedile su bratske agape u novoizgrađenom velikom domu koji nosi ime zaštitnika, sv. Ivana Pavla II., pape.

Župnik je zajedno s članovima građevinskog odbora i prakaratura za Šibenicu Pave Papića, predstavnika društvenog života Ive Šimunovića, kao i predsjednika udruge „Krševac“ Hrvoja Šimunovića, dodijelio zahvalnice osobama i institucijama zaslužnima za materijalni i drugi doprinos u obnovi i izgradnji filijalne crkve i društvenog doma.