Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Jelena Križarica proslavljena u Rakovici

Rakovica (IKA)

U Rakovici je 18. kolovoza svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Župe sv. Jelene Križarice.

U prepunoj župnoj crkvi okupilo se tradicionalno mnoštvo župljana i hodočasnika a misu je predslavio don Mihovil Kurkut, SDB. „Slaviti zaštitnika župe nije samo jedan datum, obična prigoda, već duhovno zbivanje gdje Gospodin toj zajednici daje puno milosti. Euharistija je trenutak kada se nebo i zemlja spajaju, otvorilo uho i srce za Gospodina. Bog nam danas govori na poseban način, preko svetice Jelene“, poručio je na početku don Mihovil.

Podsjetio je na život pučanke Jelene koju je rimski vojnik odbacio nakon što je napredovao u službi i koja nakon što je njezin sin postao car Konstantin nije postala nadmena već se bavila otkrićima svetih mjesta i Božjega groba. „Relikvije svetog križa imamo zahvaljujući toj carici a mi, Hrvati, volimo križ jer nam je povijest prepuna patnji, križeva, ratova i velikih nepravdi, što je posebno iskusila i ova župa kroz povijest.

Gospod nije ostao na križu, već je sišao s njega što je put i način spasenja. Moj je križ moje mjesto spasenja.  Mi danas imamo novu bolest depresije, liječimo je tabletama jer previše gledamo sebe – kako meni nije dobro – i eksperti smo u nezadovoljstvu. Gledamo samo negativnosti a tada niti u dobru ne vidimo dobro. Prepoznajmo svoje križeve, uzmimo ih i umrimo sebi, pozvao je don Mihovil.  Upozorio je da smo postali stručnjaci za prava a ne i za obveze. Križ je mjesto ljubavi, križeve ne skupljamo nego ih prihvaćamo. Tri su tu bitna koraka, biti ponizan, biti strpljiv i ljubiti bližnjega, zaključio je propovjednik.

Misu je slavio u koncelebraciji devetorice svećenika na čelu s domaćim župnikom don  Petrom Belinom, župnikom i dekanom slunjskim mons. Milom Pecićem, župnikom Senja i domaćim sinom dr. Richardom Pavlićem te bivšim župnicima. Nakon proslave Velike Gospe u Cetingradu i Rokove u Cvitoviću, sv. Jelena Križarica u Rakovici je treći veliki događaj Crkve u Slunjskom dekanatu. Prije devet godina  održana je u Rakovici središnja proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta u Hrvatskoj.

Župnik Belina na kraju mise zahvalio je svim sudionicima slavlja a nakon mise ispred crkve je nastavljeno druženje uz piće, kolače, glazbu i ples KUD-a Izvor iz Rakovice.