Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Jeronim proslavljen u Rimu

Rim (IKA)

Hrvatska rimska zajednica i Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima u Rimu proslavili su u četvrtak 30. rujna svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima.

Svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvodio je mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice. Uz rektora Zavoda i crkve Marka Đurina, koncelebriralo je tridesetak svećenika koji su na službi ili na studiju u Rimu. Na misi je, uz članove hrvatske rimske zajednice i talijanske vjernike, sudjelovala i grupa hodočasnika iz Dubrovnika na čelu s don Hrvojem Katušićem, rektorom zborne crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku i delegatom s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije i don Marinom Lučićem, katedralnim župnikom u Dubrovniku.

Bili su nazočni i članovi diplomatskog zbora: veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Igor Žontar; otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Igor Surdich uime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji i drugi diplomatski djelatnici.

Mons. Đukez je u homiliji, naglašavajući ključne biografske momente koji su karakterizirali život i rad svetog Jeronima, istaknuo kako, pored svih nepravdi i nepravednih optužbi koje je doživio, svetog Jeronima nikada nije obuzelo razočaranje koje bi za posljedicu imalo njegovo otuđenje od Krista i Crkve. Naprotiv, sveti Jeronim pored svega toga nastavio je kroz studiranje i pisanje tražiti i upoznavati Krista te je ostavio nemjerljivo blago Njegovoj Crkvi, a za sebe stekao svetost. Mons. Đukez pozvao je vjernike da po uzoru na svetog Jeronima svoje darove i svoj „genij“ stave u službu Gospodina, Crkve i bližnjih, a nikako na osobne probitke i sebične želje.

Prije završnoga blagoslova rektor Đurin zahvalio je mons. Đukezu na predvođenju euharistijskog slavlja. Također je uputio riječ zahvale nazočnim talijanskim vjernicima koju su na različite načine prijateljski povezani sa Zavodom. Osim toga, na osobit je način zahvalio Gradskom zboru Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice na čelu s predsjednicom zbora Lidijom Capković Martinek, voditeljicom zbora prof. Dubravkom Veliki i orguljašem prof. Tiborom Naglićem. Oni su pjevali misu hrvatskog skladatelja Rudolfa Matza, a ostale skladbe također su bile najvećim dijelom djela hrvatskih autora: Franje pl. Lučića po kojem i zbor nosi ime, zatim Vladimira Stahuljka, Anđelka Igreca, a po završetku mise zbor je održao kratki koncert sa skladbama Vatroslava Lisinskog i Krste Odaka.